ANASAYFA arrow right Güncel

Değerli kağıtlara, harçlara ve damga vergilerine yüzde 123 zam yapıldı

YAYINLAMA: 02 Ocak 2023 / 21.40
GÜNCELLEME: 02 Ocak 2023 / 21.40
2022 yılında 25 lira olan noter ile beyanname kâğıdı 2023 yılı için 55 TL olurken, protesto vekaletname ve re’sen senet kâğıdı ise 55 liradan 110 liraya yükseldi. Şimdi gözler 1 Mart’ta açıklanacak Noterlik ücretlerinde…

Gaziantep Noter Odası Başkanı Nuri Büyük, noterlik ücretlerinin 1 Mart tarihinde açıklanacağını belirtti. “2021 yılının son günü 2 bin 750 lira olan asgari ücret şu anda 8 bin 500 TL oldu. 2022 yılı noterlik ücretlerine yüzde 25 zam yapıldı. Dolayısıyla noterler, personel ve diğer giderler karşısında sıkıntıya düştü. 2023 yılı için ise enflasyon oranında zam yapılmasını istiyoruz” dedi.

 

2023 yılı için noterler tarafından tahsil edilen değerli kağıtlara, harçlara ve damga vergilerine yüzde 123 zam yapıldığını açıklayan Büyük, “Yılbaşı öncesinde 400 liraya yaptığımız araç satışı 933 liraya yükseldi. Her kullandığımız değerli ve vekaletnamede kullandığımız kağıtlar için 110 TL, diğer işlemlerde kullandığımız kağıtlar için 55 lira tahsilat yapıyoruz. 30 Aralık 2022 tarihinde noterlikte bir işlem yaptıran vatandaş, 2 Ocak tarihinde geldiğinde yüzde 100 fiyat farkıyla karşılaştı. Bunlar yeniden değerleme oranına göre kendiliğinden yükselen vergiler, noterlikler ile hiçbir alakası bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin normalleşmesi en büyük dileğimiz

Türkiye’de geçen yıl olağanüstü bir durum yaşandığını kaydeden Başkan Büyük, “Normal şartlar altında noterlik ücretlerine yılda bir defa zam yapılması enflasyonun öngörülebilirliği doğrultusunda uygun olur. Vatandaş ise her zaman zam ile karşılaşmamış olur. 2022 yılındaki yüksek enflasyon karşısında noterliklerde fedakârlık yaptı. Ancak noterlik ücretleri de değerli kağıtlara, harçlara ve damga vergisi gibi 1 Ocak tarihinde açıklanmalı. Konuyu Adalet Bakanlığı’na intikal ettirdik. Talebimizin bakanlık tarafından olumlu karşılandığını görüyoruz. Enflasyon frenlenirse, piyasaya ve fiyatlara bir istikrar gelirse bu tür şeylerle uğraşmayacağız. Yani Türkiye’nin normalleşmesi en büyük dileğimiz” şeklinde konuştu.

Gayrimenkul alım satım işlemleri 1 Temmuz’a ertelendi

Gayrimenkul alım satım işlemlerinin noterler aracılığıyla yapılacak olması konusuna değinen Büyük, “Bürokrasi de işler yavaş yürüyor. Yasa 6 önce çıktı ve 1 Ocak 2023 yılında yürürlüğe girecek denildi, fakat yasaya ‘6 ay ertelenebilir’ diye bir madde konuldu. Gayrimenkul satışları ile ilgili bir yönetmelik komisyonu kuruldu. Bu komisyon ilgili kurum ve kuruluşlarla çeşitli çalışmalar yaptı, ama maalesef çalışmalar tamamlanamadı. Tamamlanamayınca Cumhurbaşkanı yetkisini kullanarak yasanın geçerlilik tarihini 1 Temmuz’a erteledi. Noterliklerin alt yapısı hazır” diye belirtti. Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *