“Binaları denetleme ve dönüştürme sorumluluğunda olan tüm kamu görevlilerinin soruşturma dosyalarının şüphelisi olması lazım.”
6 Şubat depremlerindeki yıkıma dair bugüne dek açılan soruşturmalarda 1757 şüpheli hakkında işlem yapıldı, 351 kişi tutuklandı.
Maraş merkezli depremlerin bıraktığı yıkım ve devamındaki hak ihlallerinin çok azı davaya dönüştü.
Bazıları bizzat depremzede olan hak örgütü temsilcileri ve hukukçular ile, yıkımın ardından başlayan hukuki süreçlerin nasıl işlediğini, devam eden hak ihlallerini, açılan soruşturma ve davaların nasıl yürütüldüğünü konuştuk.
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Eş Genel Başkanı, Van Barosu Avukatı Ekin Yeter, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesinden Avukat Erdoğan Akdoğdu, Hatay Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı, Avukat Ali Bilgin ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Sekreteri Hüseyin Küçükbalaban bianet’e hukuki süreçlerle ilgili bilgi verdi.
Rakamlarla deprem soruşturmaları |
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç geçen hafta yaptığı açıklamada, “Depremin ilk anından itibaren sorumlularla ilgili ceza soruşturmaları açıldı, bir kısım kovuşturmalar da açılmaya başlandı. Şu anda büyük ölçüde dosyalar bilirkişi incelemelerinde” bilgisini verdi. Yargı süreçlerine dair son bilgileri şöyle sıraladı: 1757 şüpheli hakkında işlem yapıldı. 118 müteahhit, 192 yapı sorumlusu, 23 yapı sahibi toplam 351 kişi tutuklandı. 642 kişi hakkında adli kontrol tedbiri, 764 kişi hakkında diğer tedbir kararları uygulandı. 231 yargı mensubu hayatını kaybetti, 15 adliye ve 11 cezaevi hasar gördü. Deprem bölgesinde 131 yeni mahkeme kuruldu. |
ÖHD'den 11 kentte suç duyurusu |
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı, Van Barosu Avukatı Ekin Yeter, deprem bölgesinde ÖHD olarak insani yardım ve hukuki bilgilendirme çalışmalarının yanı sıra 11 kentin tamamında, depremlerde yıkılan binaların müteahitleri ile yapı ruhsatı veren, iskan ruhsatı veren, denetim görevini yerine getiren ve bu işlemlerin gerçekleşmesinde sorumluluğu bulunduğu tespit edilecek diğer kişiler için 11 kentin savcılığına kurumsal olarak suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı: “Sadece Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturmaya yer olmadığına dair karar geldi. Gelen kararın gerekçesi şöyle: ‘Kahramanmaraş Pazarcık Merkez üslü deprem nedeniyle Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünün 10/02/2023 tarih ve 19120602-659(659-0232-2023)-477/17125 sayılı yazılarında yıkılan binaların müteahhit ve fenni mesul ile serveyanlarının ve diğer sorumluların ivedi tespitine çalışılması, sorumlu olduğu tespit edilenler yönünden derhal gerekli soruşturma ve delillerin toplanması (karot örnekleri vb.) şüphelilerin kaçma ve delil karartma ihtimaline binaen gerekli koruma tedbirlerine tereddütsüz başlanılması, yine bu hususların gördürülebilmesi amacıyla Deprem Suçları Soruşturma Bürolarının kurulması, Cumhuriyet Savcıları ve personelin iç nöbet usulünün derhal uygulanmasının bildirildiği, ihbar edenlerin ihbar dilekçeleri değerlendirildiğinde, yetki yeri bakımından Kilis İli dahilinde Deprem Suçları Soruşturma Bürosunun kurulduğu ve binalardan karot örnekleri ile diğer hemzemin örneklemelerinin alınarak soruşturmaların ivedilik, titizlik esasında eksiksiz bir şekilde yürütüldüğü, diğer iller bakımından Kilis Cumhuriyet Başsavcılığımızın görev ve yetkisinin bulunmadığı ancak diğer İl Cumhuriyet Başsavcılıklarında da aynı ilkeler doğrultusunda Deprem Suçları Soruşturma Bürolarının kurulduğu ve re'sen tüm ölümlerin eksiksiz bir şekilde soruşturma konusu yapıldığı, Kilis ili özelinde dilekçe içeriğinde belirtilen hususların eksiksiz olarak tam zamanlı yerine getirildiği anlaşılmakla…’ Özcesi burada, gerekli tüm incelemelerin yapıldığı, süreçlerin devam ettiği ve özel savcılıkların oluşturulduğu şeklinde bir değerlendirme söz konusu. Gerçekleştirmiş olduğumuz itiraz henüz sonuçlandırılmadı. Başka illerdeki suç duyurularımız hakkında da henüz herhangi bir gelişme yok.”bianet
|