ANASAYFA arrow right Güncel

Deri ayakkabı maliyetleri çok yükseldi

Deri ayakkabı maliyetleri çok yükseldi
YAYINLAMA: 16 Ocak 2024 / 21.59
GÜNCELLEME: 16 Ocak 2024 / 22.00

Döviz kuru ve üretim maliyetlerindeki artışın siparişleri durdurdu

 

Maliyetler, işçilik, vergi, SGK fahiş kiralar ve döviz kurunun rekabetçiliği etkilemesi ile ayakkabı sektöründe 2024 yılında ihracatta 35 bir azalma bekleniyor. Döviz kuru ve üretim maliyetlerindeki artışın siparişleri durdurduğunu ifade eden esnaf, sektörün bir an önce desteklenmesi çağrısında bulundu.

Avrupa’dan pahalı hale gelen ayakkabıda ithalatın hız kesmediğini belirten Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, “Yüksek üretim maliyetleri ile kan kaybeden ve dış ticaret fazlası verirken, şimdi dış ticaret açığı veren ayakkabı sektörü 2024’de de umutsuz girdi” dedi.

Sektörün rekabet gücünü artıracak pozitif adımlar atılmalı

Döviz kurunun rekabetçi olmaması, yan sanayideki, malzeme fiyatlarının da, yüksek maliyet artışları ile işçilik maliyetinin bu noktada etkin olduğunu sözlerine ekleyen İnce, “Ekonomi yönetiminden beklediğimiz adımlar var. Ayakkabı sektörü gibi çok fazla küçük esnafın istihdam sağladığı, emek yoğun sektörlerin rekabet gücünü artıracak pozitif adımlar atılmalı. Bizim ürettiğimiz ayakkabı ile Çin’in, Hindistan’ın, Vietnam’ın ürettiği ayakkabılarla, Avrupa’da rekabet edecekse, ayakkabı sektörü bir an önce desteklenmeli” çağrısında bulundu.

Maliyetler, işçilik, vergi, SGK fahiş kiralar ve döviz kuru rekabeti etkiliyor

İnce, “Pandemi sonrası büyüme rüzgarını arkasına alan ve  altın çağını yaşayan, ayakkabı, terlik  sektöründe artan maliyetler, işçilik, vergi, SGK fahiş kiralar ve döviz kurunun rekabetçiliği etkilemesi ile 2024’te de yüzde 30’luk bir daralma bekleniyor. 2023’ü adet bazında yüzde 30 daralma ile kapatan ayakkabı ve terlik sektörü, özellikle 2024’ün ilk yarısında da düşüş beklerken, ithalatta ise artışın devam etmesi öngörülüyor” ifadelerini kullandı.

Döviz kuru ile üretim maliyetlerindeki artışın siparişleri durdurduğuna dikkat çeken İnce, “Deri ayakkabı maliyetlerimiz çok yükseldi. Fiyat bazında, neredeyse Avrupa’da üretilen deri ayakkabıyı geçtik. Portekiz’le de aramız çok yaklaştı, kafa kafaya geldi. Bizim 45 dolar dediğimiz ayakkabıya Portekiz 48 dolar, İtalya ise 42 dolar diyor. Şimdi de sipariş alamama durumu söz konusu. Artan hammadde ve çeşitli yüksek girdi maliyetleriyle karsızlığa rağmen hem içerde hem de dışarda pazarını korumaya çalışan ayakkabıcı esnafı, uluslararası alanda Avrupa ve Uzak Doğu ile rekabet ediyor. İç pazarda ise döviz kurunun da etkisiyle Çin gibi ülkelerden ithal ürün girişi artarken özellikle deri ayakkabı grubunda Avrupa ve Balkan ülkeleri öne çıkıyor” açıklamasını yaptı.

Ya destekleneceğiz ya da bu ihracat kayıplarını yaşayacağız

Bu yıl da ayakkabı ihracatında yüzde 35’lik bir düşüş olabileceğini ve ithalatın ise yüzde 65 seviyelerinde seyredebileceğini kaydeden İnce, “Döviz kuru yüksek, maliyetler rekabetçiliğimizi azaltacak görünüyor. 588 milyon çift üretim ile global pazardan yüzde 2.5’lik pay aldık. Uzak Doğuda 11 dolara mal olan aynı ayakkabı, Türkiye’de 17 dolara üretilebiliyor. Ya destekleneceğiz ya da bu ihracat kayıplarını yaşayacağız” tespitini yaptı.

Elimizi taşın altına bir kez daha koymaya hazırız

Ayakkabı imalatçısı, malzeme, yan sanayii, hammadde ve emtia fiyatlarındaki artışı nihai ürüne en az yansıtan nadir sektörlerden biri  vurgulayan Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, konuşmasını şöyle tamamladı: “Dünya genelinde emtia, petrol ve navlun fiyatları pandemi öncesi rakamlara gerilemeye başladı. Tedarik ettiğimiz hammadde fiyatlarının da geri gelmesini bekliyoruz. Maalesef yan sanayi ve ayakkabı malzemesinde geri geliş yok gibi. Yarı mamul fiyatları düşerse, fiyat sabitleme gibi konularda elimizi taşın altına bir kez daha koymaya hazırız.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *