ANASAYFA arrow right Güncel

Destek verilmezse çiftçinin toprağını ekebilme imkanı yok

Destek verilmezse çiftçinin  toprağını ekebilme imkanı yok
YAYINLAMA: 14 Temmuz 2025 / 18.53
GÜNCELLEME: 14 Temmuz 2025 / 18.53

Geçtiğimiz haftalarda, hayvancılık sektörüne yönelik desteklerin açıklamasının ardından büyük bir umutla müjdeler bekleyen çiftçiler hayal kırıklığına uğradı. Kuraklık, zirai don nedeniyle büyük zarara uğrayan çiftçiler, beklediği müjdeler gelmeyince ne yapacağını kara kara düşünmeye başladı

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, ‘’Ziraat Bankası’nın borçları ertelemesini ve kuraklık ile ilgili nakdi destekler bekliyorduk, yine ses çıkmadı. Destek verilmezse çiftçinin toprağını ekebilecek imkanı yok. Şu anda üretici borcumu nasıl öderim derdinde’’ dedi.

Çiftçi bu sene tamamen zarar etti

Çiftçinin sorunlarının Gaziantep Milletvekillerine ilettiklerini kaydeden Çolak, ‘’Cumhurbaşkanımızın umutlu bir şekilde çiftçiye müjdeler beklerken hüsrana uğradığımızı söyleyebiliriz. Çiftçi bu sene tamamen zarar etti. Bin-bir emek ve zahmetle topraklarını ektiler, ama hiç tohum bile elde edemedi. Bir ay sonra önümüzdeki yılın ekim döneminin hazırlıkları başlayacak. Ama çiftçinin bu ekimizi yapacak gücü kalmadı’’ ifadelerini kullandı.

Mazot desteğini eylül ve ekim aylarına yetiştirebilmek için çalışma başlatıldı

Çolak, ‘’Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından temel destek olarak adlandırılan o desteği, bir sonraki yılın mart ayında değil, içinde bulunduğumuz 2025 yılının eylül ve ekim ayında çiftçinin hesabına aktarılması lazım. Bir nebze de olsa çiftinin tohum ve gübre alabilme şansı olsun. Bu durumu Büyükşehir Belediye Başkanımıza izah ettik, mazot desteğinin öne çekilmesi gerektiğini dile getirdik. Kendisi de bu önerimize sıcak baktı. Mazot desteğini eylül ve ekim aylarına yetiştirebilmek için çalışma başlattı. Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz’’ açıklamasını yaptı.

Girdi maliyetlerimiz çok yüksek

Mazota gelen zamlara değinen Çolak, gelen zamlara alıştıklarının altını çizdi. ‘’Traktörün bir deposunu doldurmak için bir ton buğday satmak zorundayız. Bu sene depoyu doldurmak için satacak buğday da olmadığından traktör garajlarda bekliyor. Bir an önce çiftçilere verilen mazot desteklerinin artırılması gerekiyor. Çünkü gelen zamlardan üreticilerimiz çok etkileniyor. Zaten girdi maliyetlerimiz çok yüksek. Böyle olunca üretim yapmak da zorlaşıyor’’ tespitini yaptı.

Tarlalarımız boş kalır endişesi taşıyoruz

Gübreye de zam geldiğini hatırlatan Çolak, ‘’Akaryakıta zam geldiğinde A’dan Z’ye her şeye zam geliyor. Mazotun litresi 55 lirayı buldu, gübre ve ilaç dolara bağlı yükseliyor. Tarlalarımız boş kalır endişesi taşıyoruz. Verilen desteklerin hesaplamalarının doğru olduğuna inanmıyoruz, bizlerden bilgi alınması lazım. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, ‘Yarısı sizden yarısı bizden’ dedi. Ancak verilen destek mazotun yüzde 50’sini değil, yüzde 25’ini bile karşılamıyor. Hesaplamaların doğru yapılıp, çiftçinin cebine eylül ve ekim ayında destek ödemeleri yapılmalı ki çiftçi üretime devam etsin’’ değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *