ANASAYFA arrow right Güncel

E- ticaret 10 milyar doların üzerinde

E- ticaret 10 milyar doların üzerinde
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.14
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.14
Bakan Yıldırım, bugün ülkelerin ortalama gayri safi milli hasılalarının %5'inin internet üzerinden oluştuğunu belirtti.
Bakan Yıldırım, bugün ülkelerin ortalama gayri safi milli hasılalarının %5'inin internet üzerinden oluştuğunu belirterek, "Türkiye'de e-ticaret rakamı 10 milyar doların üzerine çıktı" dedi.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ''İnternetin Ekonomi ve Sosyal Hayata Etkileri'' konferansında yaptığı konuşmada, internetin sosyal, ekonomik ve kültürel hayatta gittikçe yaygın bir şekilde yer aldığını kaydetti.

Ülkeler, bölgeler ve aynı ülkenin farklı yerlerine göre iletişimde fırsat eşitliğinin değiştiğini anlatan Yıldırım, dünya nüfusunun sadece üçte birinin internet üzerinden birbiriyle iletişim halinde olduğunu hatırlattı.
Bunun düşük bir oran olduğunu ifade eden Yıldırım, bütün insanlar internet üzerinden birbiriyle iletişim halinde olduğunda, barış içinde bir dünyanın söz konusu olabileceğini, aksi halde bölgesel ve küresel sorunların süreceğini dile getirdi.
Yıldırım, gelişmiş ülkelerin, bu alandaki sorumluluklarını yeterince yerine getirmediğini söyledi.
Bilişimin yaşam tarzlarını, alışkanlıkları, iş yapma usullerini değiştirdiğini anımsatan Yıldırım, ''Bugün ülkelerin ortalama gayri safi milli hasılalarının yüzde 5'i internet üzerinden oluşuyor. E- ticaret İngiltere'de yüzde 8, ABD'de yüzde 7 civarında, Çin'de bile yüzde 5,5'e ulaşmış. Türkiye’de geçen yıl e-ticaret rakamı 20 milyar lira 10 milyar doların üzerine çıktı. Her geçen gün de artıyor'' diye konuştu.

Türkiye'de 70 yıldır, haberleşmeden de sorumlu olduğu halde bakanlığının adının yakın zamana kadar ''Ulaştırma Bakanlığı'' olduğunu anımsatan Yıldırım, ''Hep ön plana çıkan ulaştırmaydı. Çünkü insanlar yol istiyordu. İnsanlar karayollarının, havayolunun, deniz yolunun geliştirilmesini istiyordu. Çünkü seyahat etmek, ticaret yapmak, turizmin gelişmesini, ekonominin büyümesini istiyorlardı. Bütün bunların da yol ile olacağını düşünüyorlardı. Bugün bilişim yolları isteniyor, iletişim otobanları isteniyor. Artık fiziki yollar insanları tatmin etmiyor. İnsanlar artık dünyanın bir ucundan başka ucuna zaman, mekan farkı olmaksızın herkesle temas kurmak, sanal dünyada rahatlıkla hareket etmek istiyorlar'' şeklinde konuştu.


Çocukları internetin yan
etkilerinden korumalıyız

Yıldırım, internette özgürlük ve güvenlik dengesinin sağlanmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.Binali Yıldırım, ''İnsanları, özellikle de çocukları internetin yan etkilerinden mutlaka korumamız lazım. Ulusal bilgi ağımızın güvenliğini de iç ve dış saldırılara karşı mutlaka sağlamamız lazım. Güvenlik hiçbir zaman göz ardı edilemez. İnternette kişisel bilgilerin korunması gittikçe önem kazanıyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Ulusal ve uluslararası düzeyde bilişim hukukunun oluşturulması gerektiğini ifade eden Yıldırım, ''Artık klasik hukuk metinleriyle bilişim dünyası yönetilemez hale geldi. Ticarette işlenen suçların neredeyse dörtte üçü sanal ortamda işlenir hale geldi'' dedi.
Yıldırım, e-devlet uygulamalarının Türkiye ve dünyada yaygınlaştığını belirterek, ''Bugün 300'den fazla hizmet e-devlet kapısından verilir hale geldi. Genç-yaşlı farketmiyor. E-devlet kullanan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın sayısı 350 bini geçti'' dedi.AA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *