Yükseköğretim Kurumları Sınavının sonuçlarını değerlendiren Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ali Arpat, eğitim de büyük bir çöküşün yaşandığını, Türkçe’yi bile doğru dürüst öğretemeyen bir eğitim sistemi ile karşı karşıya olduğumuzu belirtti.
Türkçeyi bile öğretemeyen bir eğitim sistemi
Eğitimde yıllardan beri bir arpa boyu yol alınamadığına dikkat çeken Arpat, “Türkçeyi bile öğretemeyen bir eğitim sistemine sahip olduğumuz bir kez daha ispatlandı. Tarihin en yüksek katılımlı sınavı diye övünmeye çalışan MEB ve ÖSYM, tarihin en kötü sonuçlarından birinin ortaya çıktığı gerçeğini görmezden geliyor” dedi.
Arpat, “2002’den beri eğitimde bir arpa boyu yol kat edilmediğini ortaya koyan bu sonuçlar, karma eğitimi ve laikliği hedef almaktan oturduğu koltuğun hakkını veremeyen bakanların, eğitimi iyileştirmek için parmaklarını bile kıpırdatmadığını açık seçik ortaya koyuyor” tespitini yaptı. “Üniversite adaylarının, temel yeterlilik testinde temel matematikte 40 sorudan 8’ine, fen bilimlerinde 20 sorudan 3,5’ine, sosyal bilimlerde 20 sorudan 8’ine doğru yanıt verilmiş” diyen Arpat, “Alan yeterlilik testinde doğru yanıt ortalamaları daha da düştü. Son üç yıldır puan hesaplamasında net yerine doğru ortalamasının alınması da kara tabloyu değiştiremedi. Türkçe’de geçen sene 17 olan net ortalaması bu yıl ancak 20’ye çıkabildi. Türkçeyi bile öğretemeyen bir eğitim sistemine sahip olduğumuz bir kez daha ispatlandı. Sayısal derslerdeki çöküş de oransal olarak geçen seneye büyük benzerlik gösterdi. En bariz çöküşün ise dil eğitiminde olduğu görüldü. Dil eğitimi, sadece zenginlerin ulaşabildiği bir hizmet haline getirildi” ifadelerine yer verdi.
Önemli olan üniversitelerin sayısı değil, verilen eğitimin kalitesi
Önemli olanın üniversitelerin sayısının değil, verilen eğitimin kalitesi olduğunu vurgulayan Başkan Arpat, “Mantar gibi türeyen vakıf üniversitelerinin kontenjanlarının boş kalmaması için barajın kaldırılması gibi kritik adımlar sayesinde doluluk oranının yüksek olsa da üniversitelerin liseleştirildiği bu sistemde eğitim yine niteliksiz biçimde devam edecek. Dünyanın ilk 500 üniversitesi listesine yıllardır giremeyen Türkiye’de, önemli olanın üniversitelerin sayısının değil verilen eğitimin kalitesi olduğunu idrak eden bir yönetime olan ihtiyaç her zamankinden acil” şeklinde konuştu.
Eğitim sistemi yapboz tahtasına döndü
Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ali Arpat, konuşmasını şöyle tamamladı: “21 yıllık AKP iktidarında eğitim sisteminin yapboz tahtasına döndü, dini dayatmaların arttığı, gözünü laik eğitime diken iktidarın son dönemde icraatlarından Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesi kapsamında okullara, “Manevi danışman” adı altında İmam, Müezzin ve Vaiz gibi din hizmetlerinde çalışan kişilerin atanması büyük tepki çekti.”