ANASAYFA arrow right Güncel

Ekmek artık sadece ekmeklik buğday unundan yapılacak

Ekmek artık sadece ekmeklik buğday unundan yapılacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
Türkiye’de yıllardan beri çok büyük israfların yaşandığı ekmekte yeni bir dönem başlıyor… Katkı Maddeleri Tebliğ ile bugüne kadar ekmek üretiminde kullanılan 17 katkı maddesinin tamamen üretimden kaldırılması sağlanacak. Bundan böyle ekmek katkı maddesi olarak sadece maya, tuz ve su kullanılacak.

Un, ekmek üretimi, ambalajlama konusunda son iki yıldır Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olarak hazırlanan yeni uygulamalarla ilgili süreç tamamlandı. Gıda Katkıları Tebliği 1 Temmuz 2013, Un Tebliği ise 2 Temmuz 2013 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. 
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Erhan Özmen, Katkı Maddeleri Tebliği ile yeni Un Tebliği’nin yürürlüğe girmesini değerlendirdi.
Unun ve ekmeğin her evresi
sağlık kodlarına sahip olacak
Özmen, “Ekmek artık sadece ekmeklik buğday unu ve tam buğday unlarından yapılacak. Buğday unları yabancı tat ve koku içermeyecek. Un içinde yabancı madde bulunmayacak” dedi. Bugüne kadar birçok tebliğ ile ekmeğin her açıdan yaşamsal bir besin kaynağı olarak üretilmesi ile ilgili altyapı hazırlandığını kaydeden Erhan Özmen, “Katkı Maddeleri Tebliği ve Un Tebliği ile de bu süreç sona ermiş oluyor. 2 Temmuz’dan itibaren satışa sunulacak unun ve ekmeğin her evresi sağlık kodlarına sahip olacak” şeklinde konuştu.

Yeni ekmek bol proteinli ve vitaminli
Yeni üretilecek ekmekte lif, protein ve faydalı yağların oranı yükseleceğini, nişasta oranının ise azalacağını anlatan Özmen, 200 gram ekmek tüketildiğinde birçok besin kaynağının bir arada alınmış olacağını vurguladı. Ekmeğin tüm katkı maddelerden arındırılmış gerçek bir besin kaynağı olarak tüketileceğinin altını çizen Özmen, “Yeni ekmekten günde 200 gr tüketildiğinde, ortalama olarak bir insan için gerekli olan enerjinin yüzde 35’i, proteinin yüzde 25’i, B1 vitamininin yüzde 66’sı, lif ihtiyacının yüzde 55’i karşılanmış olacak. Aynı zamanda, magnezyum, potasyum, sodyum, A vitamini, E vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini, Niasin, Bakır, Çinko, Demir ve Fosfat gibi bir insanın en önemli yaşamsal besin kaynakları, ekmek tüketilirken alınacak.
Buğday unları yabancı
tat ve koku içermeyecek.
Son 2 yıldır süren bütün yasal altyapı çalışmalarıyla, ekmeğin üretiminden, satışına ve sunumuna kadar tüm evrelerinin sağlıklı hale getirildiğini hatırlatan Özmen, un sanayicileri olarak yeni döneme bilgi ve teknoloji olarak hazır olduklarını söyledi. Ekmeklik unun sadece ekmeklik buğday unu ve tam buğday unlarından yapılacağını açıklayan Özmen, “Ekmeklik un sadece ekmeklik buğday unu ve tam buğday unlarından yapılacak. Buğday unları yabancı tat ve koku içermeyecek. Un içinde yabancı madde bulunmayacak. Buğday unları kendine özgü renk ve görünüşte olacak. Buğday unlarının en az yüzde 98’i 212 mikronluk, elekten geçirilecek. Buğday, çavdar ve arpadan hazırlanan enzim aktivitesi yüksek malt unu veya diğer malt ürünleri ile vital buğday glüteni, teknolojik amaçlarla buğday ununa gerektiği kadar katılabilecek. Aynı şekilde özel amaçlı buğday unlarına baklagil unları teknolojik amaçlarla gerektiği kadar eklenebilecek. Net un ağırlığı yüzde 14.5 nem esasına göre hesaplanacak” dedi.

Amaç toplum sağlığı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ekmeğin sadece buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla üretilmesini öngören ve yürürlüğe giren yeni düzenlemeye ilişkin sorularını yanıtladı.Kanun çıkardıklarını, yönetmelik ve tebliğ değiştirdiklerini anımsatan Eker, şimdi en kapsamlı bir uygulama tebliği çıkardıklarını anımsattı. Bakan Eker, amaçlarının, toplumun daha sağlıklı, daha yüksek standartta, daha doğala yakın beslenmesini sağlamak olduğunu dile getirdi.
Unun içerisine bir miktar
askorbik asit katılacak
Dünyanın her yerinde, raf ömrünü uzatmak, kıvamını artırmak, tatlandırmak, aroma vermek gibi amaçlarla gıda sanayi ürünlerire katkı maddeleri konulduğuna işaret eden Eker, "Bunlar, Dünya Sağlık Örgütü, BMGıda Tarım Teşkilatı'nın izin verdiği, Gıda Kodeksi'nde de yer alan katkılardır. Ama biz daha doğal olsun, bu katkıları olabildiğince azaltalım dedik ve bunun üzerine bir çalışma yaptık" dedi.
Bakan Eker, işin sağlık, lezzet, kalite, hijyen ve standardıyla ilgilendiklerini kaydetti.
Eker, fabrika üretiminde ekmeğe, unun içerisine bir miktar askorbik asit (C vitamini) katılacağını sözlerine ekledi.SHA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *