Sönmezler, “İçme ve kullanma suyunu uygun maliyetle vermeye gayret ederken faturalardan aldığımız paranın neredeyse tamamını elektriğe yatırıyoruz. Elektriğe aylık 100 milyon TL’nin üzerinde para ödüyoruz. Düzbağ barajı projemizi bitirdiğimiz zaman hem enerjiden bağımsız hale geleceğiz hem de kendimiz fazladan enerji üretmiş olacağız. Dolayısıyla Gaziantep içme suyunda elektriğe çok daha az para ödeyecek” dedi.
Su fiyatında 30 büyükşehir arasında 16. sıradayız
Sönmezler, “2014 yılından beri suya herhangi bir zam yapılmadı, sadece TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) uygulaması var. 30 büyükşehrin bazıları TÜFE, bazıları ise TÜFE ile birlikte ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) uyguluyor. Bizde enflasyon oranı kadar su fiyatı artmış oluyor. Yani maliyetlerimizin altında su satmış oluyoruz. Ayrıca Gaziantep 30 büyükşehir arasında su fiyatında 16. sırada” açıklamasında bulundu.
Küresel iklim, bölgemizi çok fazla etkiliyor
Gaziantep’in uzun yıllardan beri yıllık 550 kilogram olan yağış ortalamasının
350-400 kilograma düştüğünü ifade eden Sönmezler, küresel iklimin bölgemizi çok fazla etkilediğinin altını çizdi. “Düzbağ içme suyunun devreye girmesiyle çok kurak geçirdiğimiz 2019-2020-2021-2022 yıllarının yaz aylarında Gaziantep bir sıkıntı yaşamadı ama bu yaz hem içme suyu ihtiyacının artması hem de havzadaki kuraklıklar geçtiğimiz yıllara göre daha fazla tetikte olmamızı gerektirdi” ifadelerini kullandı.
Kartalkaya barajında 21 milyon metreküp civarında suyumuz var
Sönmezler, son yağışlarla birlikte Kartalkaya barajındaki su seviyesinin yukarıya doğru çıktığını söyledi. “Bugün itibariyle Kartalkaya barajında 21 milyon metreküp civarında suyumuz var ve kış ayında su kaynaklarımızın artmasını bekliyoruz. Asıl kaynağımız olan Düzbağ’ı besleyen havzaların yağış almasıyla bu yıl olduğu gibi 2023 yılında da su sıkıntısı yaşamamayı temenni ediyoruz, tüm planlamalarımız da bu yönde. 2023 yılında da herhangi bir su kesintisi olmadan kaliteli suyu çeşmeden akıtmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Günlük su tüketimimizin 550-600 bin metreküpe çıkması bekleniyor
Şehrimizde günlük 350-400 bin metreküp su tüketiminin 500 bin metreküpe çıktığını vurgulayan GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Gaziantep’te yıllık 180 milyon metreküp su tüketimi olduğuna dikkat çekti, konuşmasını şöyle tamamladı: “180 milyon metreküp suyun 100 milyondan fazlasını Düzbağ’dan karşılıyoruz. Yaz aylarında Düzbağ suyunun biraz düşmesiyle Kartalkaya barajı devreye giriyor. Günlük su tüketimimiz 4-5 yıl önce 350-400 bin metreküp civarındaydı. Nüfusun hızlı artması, 2014 yılında Suriyeli göçmenlerin gelmesiyle çok ciddi bir su talebi oluştu ve mevcut su kaynaklarımız yetmez hale geldi. Önümüzdeki yıllarda günlük su tüketimimizin 550-600 bin metreküpe çıkması bekleniyor” diye belirtti. Ali Göksular