Ekonomik açıdan daha zor günlerin bizleri beklediğini sözlerine ekleyen Yılmaz, “Ekonomide bir toparlanma var. Enflasyon ile faiz aynı seviyede olmalı. Yakın zamanda elektriğe de zam gelecek. Elektriğe kallavi bir zam bekliyoruz. Ayrıca dar gelirlileri ezecek politikalardan kaçınılması gerekiyor. Hukuku ve demokrasiyi egemen kılmak, devlet yönetimini şeffaf hale getirmek, gelirleri artırıp giderleri kısmak lazım” şeklinde konuştu.
Zam dalgası sürecek
Akaryakıta gelen zammın iğneden ipliğe her şeyi etkilediğini ifade eden Yılmaz, “Zam dalgası sürecek. Bu sorunu memur ve asgari ücrete zam yaparak çözemezsiniz. Alım gücünü artırmadan maaşlara her ay zam yapılsa boşuna. Çünkü maaşlara zam yapıldığında anında ürünlerin fiyatlarına yansıyor” dedi.
Devletin gelirlerini artırması ve harcamaları kısması lazım
“Bir ürün piyasa da çok ise değersizdir, ama az ise değerlidir” diyen Yılmaz, “Maaşlara yapıldığında bu zammı para basarak ödeyeceksiniz. Piyasada para artınca o zaman değeri düşecek. Bu bir artık kısır döngü. Bundan çıkmanın yolu devletin gelirlerini artırmak ve harcamaları kısmak” şeklinde konuştu.
Çok kazanandan çok vergi alınması gerekiyor
Kamu kurumlarının harcamalarını kısması gerektiğini sözlerine ekleyen Yılmaz, “Havaalanı, köprü, yol gibi projelerin yapımı ertelenmeli. Özel uçaklar satılmalı, bakanlar ya da milletvekilleri tarifeli uçak ile gitmeli ya da aynı programa gidiyorlar bir arabayla gitmeliler. Ayrıca gelirleri artırmak lazım. Yani çok kazanandan çok vergi alınması gerekiyor. Örneğin, ikinci Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni Anayasa Mahkemesi iptal edecek. Çünkü böyle bir karar verilmesi TBMM’ye ait. Yani bu gibi zamlar çözüm değil” açıklamasını yaptı.
Faiz enflasyona göre konumlanır
Başkan Yılmaz, “Faiz arttırılarak yatırımlar döviz yerine bankadaki faize yönlendiriliyor, Merkez Bankası piyasadaki parayı faiz aracılığıyla topluyor. Piyasada para az olunca paranın değeri artar ve fiyatlar düşmeye başlar. Ama bu konuda çok geç kalındı. Faiz enflasyona göre konumlanır. Faiz sebep enflasyon sonuç değil, enflasyon sebep-faiz sonuçtur. Eğer bir ülkede enflasyon yüzde 20 ise faiz de yüzde 21 veya 22 olur. Ülkemizde enflasyon yüzde 50 ise faizin de yüzde 50 olması gerekiyor. Ekonominin kuralı bu” değerlendirmesinde bulundu.

YAYINLAMA: 15 Ağustos 2023 / 22.04
GÜNCELLEME: 15 Ağustos 2023 / 22.04
Zam furyasının devam edeceğini belirten Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, artık yoksulluğun dibe vurduğunun altını çizdi
İlginizi Çekebilir

Trafiğe kayıtlı araç sayısı 740 bine dayandı
#Güncel / 20 Mayıs 2025

Büyük şehirlerde fiyat hareketleri farklılık gösteriyor
#Güncel / 20 Mayıs 2025

Okullarda tarikat ve cemaat yüzünden yoksul kesimde gençler suça sürükleniyor
#Güncel / 19 Mayıs 2025

Antep’te yaşamını yitiren genç işçi sayısı 91 oldu
#Güncel / 19 Mayıs 2025

Tarım arazilerinin betonlaşması, gıda güvenliğini doğrudan tehdit ediyor
#Güncel / 19 Mayıs 2025

Sağlık en temel yaşam hakkıdır
#Güncel / 19 Mayıs 2025
Yorumlar
Yorumlar
Kendi koyacağınız özel bir adla yorum yapmak için giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *