ANASAYFA arrow right Güncel

Elektrikli battaniye kullananları uzmanlar uyardı Fişi çekmeden uyumayın!

Elektrikli battaniye kullananları uzmanlar uyardı Fişi çekmeden uyumayın!
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.52
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.52
Hemen hemen bütün evlerde bulunan elektrikli battaniyenin doğru kullanımı konusunda Gaziantep Elektrikçiler Odası Başkanı Sadık Keş, “Fişi çekmeden uyumayın” diye uyarıda bulundu.
Hemen hemen bütün evlerde bulunan elektrikli battaniyenin doğru kullanımı konusunda Gaziantep Elektrikçiler Odası Başkanı Sadık Keş, “Fişi çekmeden uyumayın” diye uyarıda bulundu.
Elektrikli battaniyenin kullanım şeklinin nasıl olması gerektiği sorusuna yanıt veren Keş, “Elektrikli battaniye kullananlar mutlaka kaçak akım rölesini evlerine takmalıdırlar. Kaçak akımın önüne geçmek için her hangi bir kazaya sebebiyet vermemesi için kaçak akım rölesinin bütün işyerlerine ve evlere takılması gereklidir” dedi.
Elektrikli battaniyeler yangın çıkarabilir
Elektrikli battaniyelerin yangın çıkarabileceğini söyleyen Keş, “Kullanma talimatında ne yazıyorsa uygulamak gerek. Elektrikli battaniyeyi kullandıktan sonra katlanmasına özel bir itina gösterilmeli. Çünkü içerisinden elektrik enerjisi geçen, ısıya dönüşen teller var. Bu tellerin kırılması, birbirine yaklaşması yangına sebebiyet verici durumlar. Herhangi bir şekilde battaniyenin ıslak olması gibi hususlar da yangına sebep meseleler. İklim şartlarından dolayı vatandaşlarımız, soğuk havalarda elektrikli battaniye yardımıyla en azından yattıkları yeri ısıtmak isteyecekler. Eğer battaniye uzun süreli kullanılıyorsa kullanma talimatı silinmiştir. Biz tekrar uyarıyoruz. Vatandaşlarımız yatmadan bir saat kadar önce battaniyeyi ısıtma pozisyonuna getirsinler, yatarken de mutlaka fişini çeksinler. Bunu anahtarından bile değil yanındaki prizden mutlaka ayırmaları gerekiyor. En basit çözüm kullanma talimatına uymak ve elektrikle irtibatı kesmektir” ifadelerini kullandı.
Hayat kurtarma rölesini taktırın
2001 yılında çıkan deprem yönetmeliğinden bahseden Keş, yeni yapım binalarda hayat koruma rölesini taktırmanın zorunluluk olduğunu vurguladı.
Keş, “Şu andaki binaların yüzde 100´ün de hayat koruma rölesi var. Bu röle ıslağa dahi duyarlı bir sigorta. Hayat kurtarma röleleri apartman girişlerine takılıyor. Biz Gaziantep Elektrikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak üyelerimizin yaptığı işleri kontrol ediyoruz. Denetleme yetkimizi kanunların verdiği yetkililer dahilinde kullanıyoruz. Bunları çok önemsiyoruz. Sanayi kesiminde cihazların talaşa daha çok maruz kalmasından dolayı elektrikler sık sık atar. Oradaki mesele hayat kurtarma rölesini iptal ettirmek değil. Bu ikaz veriyor. Size, ‘hayatınızı tehlikeye atacak bir kaçak var´ diyor ama vatandaş buna tam alışkın değil. Hayatta en ucuz şey insan canı. Canımızın kıymetini bilmiyoruz. Vatandaş cihazını tamir edeceği yerde sigortaya veya elektrikçiye suç buluyor. Yeni binalarda hayat kurtarma röleleri şart. Bu yaklaşık 15 yıldır yönetmelikte var. Türkiye genelinde şunu iftiharla söyleyebilirim ki üyelerimiz bu konuya büyük önem gösteriyorlar. Yeni teknolojiler insanların can ve mal güvenliğini güvenceye almak adına yapılıyor” şeklinde konuştu. Adem Kesenek
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *