ANASAYFA arrow right Güncel

Elektrikte, esnafa özel tarife çıkarılmalı

Elektrikte, esnafa özel tarife çıkarılmalı
YAYINLAMA: 24 Haziran 2024 / 18.52
GÜNCELLEME: 24 Haziran 2024 / 18.52

Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle zor günler geçiren ayakkabı perakende mağazaları yüksek gelen elektrik faturalarından dert yandı. Sektöre yönelik elektrik fiyatlarında indirilmesi gidilmesi gerektiği çağrısında bulunan esnaf, giderleri karşılamakta zorluk çektiklerinin altını çizdi.

Sanayici ile perakendecinin aynı enerji fiyatlarını ödemesi anlaşılır gibi değil

Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, ‘’Sıcak yaz günlerinde mağazacı esnafımız klimalarını çalıştırmak ve vitrin ışıklarını açmak zorunda. Bunun için elektrik fiyatlarında esnaf özel bir tarifenin yürürlüğe girmesi en büyük temennimiz. Sanayici ile perakende bir mağazanın aynı şartlarda enerji fiyatlarını ödemesi anlaşılır gibi değil’’ açıklamasını yaptı.

Piyasanın üzerinde bir fiyatlama ile karşı karşıya kaldık

Gaziantep Ayakkabıcılar Odası’na kayıtlı şehir genelinde bin 575 perakende ayakkabı satış noktasının bulunduğunu sözlerine ekleyen İnce, ‘’Pandemi sonrası fiziksel mağazaların ne kadar önemli olduğunu keşfettiğimiz bir dönemde hareketli bir sezon geçirdik. Ardından Kahramanmaraş depremleri sonrasında yaşanan kriz ile birlikte sıkıntıya girdik. Yeni sezon deyip mağazalar açıldı ama kiraların öngörülemeyen artışları, enerji maliyetlerinin yükselmesi ayakkabı maliyetlerini artırdığı gibi perakende ayakkabı sektöründe de piyasanın üzerinde bir fiyatlama ile karşı karşıya kaldık’’ dedi.

İnternet satışlarının kontrol altına alınması lazım

‘Banka kredi merkezlerinden almış olduğumuz verilere göre bu bayram istediğimiz ciroları yakalayamadık’ ifadelerini kullanan Başkan İnce, ‘’İnsanlar tatile giderken terliklerini, yazlık ayakkabılarını sandaletlerini perakende satış noktalarımızdan alabilirler. Bunun yanı sıra kontrolsüz büyüyen bir internet satışı söz konusu. Bu da perakende ayakkabı sektörünü olumsuz yönde etkiliyor. Önüne gelenin E-ticaret ile ayakkabı satması bizi şaşkınlıkla karşı karşıya bırakıyor. Bu satışların bir an önce kontrol altına alınması, gerekli kayıtların yapılması beklentilerimizin içerisinde yer alıyor’’ şeklinde konuştu.

Türkiye, Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci çakma üretim merkezi

İnce, ‘’Ticaret Bakanlığımızın almış olduğu kararla ile çakma ayakkabı dediğimiz ürünlere getirilen denetim etkisini daha göstermedi. Yetkililerden almış olduğumuz bilgilere göre Türkiye, Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci çakma üretim merkezi. Cep telefonu, bilgisayar üzerinden çakma ayakkabıların satışı ve pazarlaması yapılıyor. İlk önce üretim merkezleri takibe alınmalı, daha sonra satış noktaları tespit edilmeli ve bunlara yönelik ağır bir cezai müeyyidenin uygulanması gerekiyor. Perakendeciler olarak denetimlerin yoğunlaştırılması markalarımızın ön plana çıkması için büyük önem arz ediyor’’ ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *