ANASAYFA arrow right Güncel

Endişeliyiz ve korku ile bekliyoruz

Endişeliyiz ve korku ile bekliyoruz
YAYINLAMA: 17 Temmuz 2023 / 19.40
GÜNCELLEME: 17 Temmuz 2023 / 19.40
“İlaçların yüzde 55’i ithal ediliyor. Bu yüzden, ilaç fiyatlarını Euro kurundan bağımsız, maliyet analizi göre fiyatlandırılacağı bir sistemin oluşması gerekiyor”

Gaziantep Eczacı Odası Başkanı İrfan Demirci, ilaç yokluklarının giderek arttığına dikkat çekerken, “Endişeliyiz ve korku ile bekliyoruz” dedi.   

Döviz kurlarındaki artış, ilaç sorununu da beraberinde getiriyor. Devletin belirlediği fiyatlandırma da Euro 10,76 ancak güncel kur 28 liranın üzerine çıktı. Kurdaki yükseliş ile birlikte bulunamayan ilaç sıkıntısı da başladı.

İlaç yokluğu giderek derinleşiyor 

Döviz kurlarındaki artış sonrasında piyasada ilaç sıkıntısı baş göstermeye başladı. Bulunamayan ilaçlar karşısında zor durumda kalan hastalar ise ilaç bulmak için eczane eczane dolaşmak zorunda kalıyor. Tüm ilaçlarda sorun yaşandığı belirtilirken, önlem alınmadığı takdirde sıkıntısının büyüyeceği vurgulandı. 
İlaç sorunu bir an önce çözüme kavuşturulmalı 
“İlaç sorununu geçen yıl Kasım ayından başlayarak yaşamıştık, ancak zam yapılması sonrasında sorun biraz azalmıştı” diyen Demirci, “İlaç sorununu artık her yıl yaşıyoruz. Ancak Euro kurunun bu seneki kadar yükseldiği başka bir dönem görmedik. İlaç sanayicisi ve ithalatçıları büyük ihtimalle kurun güncellenmesini bekliyor. Bu sorunun bir an önce çözüme kavuşması gerekiyor” açıklamasında bulundu.  
İlaç fiyatlarının güncellenmemesi karşımıza yokluk olarak çıkıyor 
İlaç fiyatlarını belirlemek için yeni bir sistemin hayata geçirilmesinin önemli olduğunun altını çizen Başkan Demirci, “İlaç fiyatlarını Euro kurundan bağımsız, maliyet analizi göre fiyatlandırılacağı bir sistemin oluşması gerekiyor. Ya da mevcut sistemin çok sık güncellenerek piyasa koşullarına uygun hale getirilmesi lazım. Bu yapılmadığı sürece ilaç sorununu yaşamaya devam edeceğiz. Bu ülkeye akaryakıttan, giyime, yeme-içmeden tüketime kadar her şeye zam gelirken, ilaç fiyatlarının güncellenmemesi karşımıza yokluk olarak çıkıyor” şeklinde konuştu.  

İlaçların yüzde  55’i ithal ediliyor 
Türkiye’de kullanılan ilaçların yüzde 55’i ithal edilirken yüzde 45’i ise yerli üretim olduğunu sözlerine ekleyen Demirci, “Sanayiyi ulusal hale getirmediğiniz sürece ilaç üretmeniz çok zor. Bunun yolu ise AR-GE'den geçiyor. Üniversiteler ile koordineli bir şekilde çalışılması lazım. Çünkü ilaç teknoloji isteyen bir ürün olduğundan bu alana yatırım yapmanız lazım” dedi.  
Eczacı ilacın bulunabilir olmasını ister 
Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, konuşmasını şöyle tamamladı: “Eczacı ilaca zam gelmesini istemez, ilacın bulunabilir ve hastaya sunulabilir olmasını ister. Hemen hemen tüm ilaç gruplarında yokluk yaşıyoruz. Sağlık beklemez, daha doğrusu bekletilecek bir alan değil.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *