ANASAYFA arrow right Güncel

Enflasyon sepetindeki ürünler revize edilmeli

Enflasyon sepetindeki ürünler revize edilmeli
YAYINLAMA: 06 Haziran 2023 / 21.37
GÜNCELLEME: 06 Haziran 2023 / 21.37
Belediye İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gökalp, “Mayıs ayı enflasyonunu yüzde 0,04 olarak açıklamak vicdanlara sığar mı?” diye sordu.

Doğalgazın enflasyon dışında tutulmasını eleştiren Gökalp, “Vatandaşın tüketmiş olduğu tüm kalemlere zam gelirken, sadece işine gelen ürünü alıp onun üzerinden hesap yapmak çok yanlış. Açıklanan rakam toplumla alay etmekten başka bir şey değil” ifadelerini kullandı.

Türkiye İstatistik Kurumu mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Mayısta Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 0,04 arttı, yıllık bazda yüzde 39,59 oldu

Bu insanlar sadece doğalgaz mı yiyip içiyor

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 19,49 ile giyim ve ayakkabı, buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 68,98 ile lokanta ve oteller oldu. En az artış gösteren ana grup yüzde -13,79 ile konut olarak kayıtlara geçti.

Vatandaşın enflasyonu cebindeki para

Vatandaşın enflasyonunun cebindeki para olduğuna dikkat çeken Gökalp, Gaziantep’te en düşük kiraların 6-7 bin TL’nin altına olmadığını belirtti. “Şehrimizde ekmek büfeleri kuruldu. Akşam üzeri gitsinler ekmek kuyruğuna baksınlar. Vatandaş ekmeği bile ucuza alabilmek için ne kadar sırada bekliyorlar, haberleri var mı? Markete, kasaba, manava gittiğimde aldığım ürünler ne kadar tutuyor ona bakarak enflasyon hesaplaması yapıyoruz” diye konuştu.  “Enflasyon yüzde 0,04 nasıl çıkar” sorusunu soran Başkan Gökalp, “Bu insanlar sadece doğalgaz mı yiyip içiyor. Hayat sadece tüp ve sıcak su ile ibaret değil. Enflasyonu neye göre hesaplıyorlar merak ediyoruz. Sağlık, eğitim, ulaşım, kira, giyim neden göz ardı ediliyor? Çünkü yoksulun enflasyonu gıda üzerinden hesaplanır. Şu anda bir kişi evine karpuz alsa en az 70-80 lira ödemek zorunda. Dolayısıyla enflasyon sepetindeki ürünlerin revize edilip, halkın temel yaşamını sağlayan gıdalar ve zorunlu giderler göz önüne alınmalı” şeklinde konuştu.

Asgari ücretin açlık sınırı altında olmaması gerekiyor

Asgari ücret konusuna değinen Belediye İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gökalp, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yakında yeni asgari ücreti belirlemek için bir araya gelecek. Türk-İş’e göre ülkemizde açlık sınırı 11 bin liraya dayanırken, yoksulluk sınırı ise 30 bin lirayı geçmiş durumda. Buna bakarak asgari ücretin açlık sınırı altında olmaması gerekiyor. Çalışanların yaşam koşulları iyileştirilmeli. Her insan iyi bir şekilde yaşamayı hak ediyor. O yüzden asgari ücret belirlenirken, herkes elini vicdanına koysun ona göre karar versin.” Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *