“22 yıllık esnaflık dönemimde ekonomik anlamda böyle bir dönem yaşamadık”
Ülkemizin en büyük sanayi sanayi siteleri arasında bulunan ve binlerce iş yerinin faaliyet gösterdiği KÜSGET esnafı da ekonomik sıkıntılardan üzerine düşeni aldı. İşçilik, dükkan kiraları ve gider maliyetlerin nedeniyle kepenklerin birer birer kepenk kapandığını söyleyen esnaf, gelirin gideri karşılayamadığını belirtti.
Türkiye’nin en büyük sanayi siteleri arasında yer alan KÜSGET bakımsızlıktan tanınmaz halde. Yolların köstebek yuvasına döndüğünü ve alt yapının yetersiz olduğunu dile getiren esnaf, Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Yönetimi’nin vurdumduymazlığından dert yandı.
Koltuğa oturduktan sonra esnafı unutuyorlar
22 yıldan beri KÜSGET’te esnaflık yaptığını hatırlayan Murat Büyükkılcı, ‘’Küsget sanayi sitesine hizmet yok. Belediye bizden çöp vergisi alıyorsa o zaman da temizlikte yapmalı. Bunun yanı sıra bir çukur açıldığından 3-4 ay kapatılmıyor. Esnaflar kendi imkanları ile çukurları nereye kadar dolduracak? Yollar ise köstebek yuvası. Gaziantep Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi hizmet etmiyor. İyi bir hizmet olsa kim şikayetçi olur. Kooperatif Başkanı gelip de ‘Durumunuz veya işler nasıl’ diye sorduğu yok. Sadece seçim zamanı geliyorlar. Koltuklarına oturduktan sonra esnafı unutuyorlar’’ eleştirisinde bulundu.
Maliyetlerin altından kalkamadığım için kepenk vurmak zorunda kaldım
22 yıllık dükkanına kepenk vuran Büyükkılcı, ‘’22 yıldan beri dükkan çalıştırıyorum. Ancak yüksek kiralar nedeniyle ve artan maliyetlerin altından kalkamadığım için kepenk vurmak zorunda kaldım. Maliyet artışlarını müşteriye yansıtmamız lazım, ancak müşteriye yansıttığınızda ise bir daha gelmiyor’’ diye konuştu.
Büyükkılcı, ‘’22 yıllık esnaflık dönemimde ekonomik anlamda böyle bir dönem yaşamadık. Geçmiş yıllardaki ekonomi krizde bile bu kadar zorlanmadık. Geçmiş yıllarda hiç susmayan telefonum çalmaz oldu. Bir hafta siftah yapamadığımız günler oluyor. Cadde de hiç kimse yok’’ ifadelerini kullandı.
Hiçbir şekilde hizmetten memnun değiliz
Esnaf, ‘’Alt yapı yetersiz ve yollar istenilen düzeyde değil. Yağış olduğunda sanayi sitesinde göller oluşuyor. Buranın eksiklerini tamamlaması gerekenler ise belediye ile Gaziantep Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi. Hiçbir şekilde hizmetten memnun değiliz’’ ifadelerini kullandı.
Dükkan kiraları kanayan yaramız
Esnafın çarkını döndürmek için mücadele verdiğini kaydeden esnaf, ‘’Dükkan kiraları yüksek. Örneğin; 20 bin lira olan dükkan kiraları yüzde 50 zam ile 30 bin lira olması gerekirken yüzde 100 zam ile 40 bin lira yaptılar. Hatta 50 bin lira kira isteyen mülk sahipleri var. Benim kiram 20 bin lira iken 50 bin lira olursa bu yükün altından nasıl kalkacağım? Mecburen bunu müşteriye yansıtacağız. 3 bin liraya yaptığımız işi 5 bin liraya yapmak zorunda kalacağız. Dolayısıyla dükkan kiraları kanayan yaramız’’ şeklinde konuştu.
Satışlarımız yüzde 70 oranında düştü
İsmini vermek istemeyen bir esnaf, satışların çok kötü olduğunun altını çizdi. ‘’Günlük en fazla iki ürün satışı ile dükkanı kapatıyoruz. Sürekli zarar ederek nereye kadar devam edeceğiz? Satışlarımız yüzde 70 oranında düştü. İnsanların alım gücü gün geçtikçe düşüyor, fiyatlar ise yükseliyor. Nasıl yapacağımızı bilmiyoruz’’ dedi.
Esnaf, kirasını öderken çok zorlanıyor
‘Yarın geldiğinde dükkanın kepengini kapalı bulabilirsin’ diyen esnaf, ‘’Dükkan kiralarına en düşük yüzde 50 oranında zam yapıldı. Esnaf, kirasını öderken çok zorlanıyor. 20 bin lira verirken bunun 30 bin liraya yükselmesi insanın zoruna gidiyor. Gider artıyor, gelir düşüyor. Dolayısıyla gelir gideri karşılamıyor’’ açıklamasını yaptı.
Sanayi sitesine gereken önem verilmiyor
Kepenk kapatanların bulunduğunu sözlerine ekleyen esnaf, ‘’Büyük işletmelerin dışındaki küçük işletmeler kapanıyor. Kazanç yüzde 20 gider yüzde 50 olursa çark nasıl dönecek? 22 yıllık esnaf kepenk kapattı. Sanayi sitesinde ki yollar çok kötü, çevre temizliği yok. Sanayi sitesine gereken önem verilmiyor’’ eleştirisinde bulundu.
İnsanların sosyo-ekonomik gücünün iyi olması lazım
Esnaf, ‘’Bir çukur açıyorlar, bir problem yaşanacak da o çukuru kapatacaklar. Verilen hizmetlerden memnun değiliz. Araçlarımızı park edecek yerler yok. Alım gücünün yükseltilmesi ve kiraların düşük olması gerekiyor. Yani insanların sosyo-ekonomik gücünün iyi olması lazım’’ dedi.