ANASAYFA arrow right Güncel

Esnafımızın yüzde 70’inin ustalık veya usta öğreticilik belgesi yok

Esnafımızın yüzde 70’inin ustalık veya usta öğreticilik belgesi yok
YAYINLAMA: 01 Ekim 2023 / 23.00
GÜNCELLEME: 01 Ekim 2023 / 23.01
Gaziantep Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkârlar Odası, esnafının ustalık ve kalfalık belge sorununun çözülmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’a mektup gönderdi

Gaziantep Elektronikçiler Odası Başkanı Cafer Nahırcı, “Sektörümün en büyük sorunlarımızdan usta ve öğreticilik belgesi. Esnafımızın yüzde 70’inin ustalık veya usta öğreticilik belgesi bulunmuyor. Bu sorunun bir an önce çözülmesini talep ediyoruz” dedi.

Sektördeki ara eleman açığı had safhada

Sektördeki ara eleman açığının had safhada olduğuna dikkat çeken Nahırcı, “Ara eleman yani kalifiyeli eleman sorunu her sektörün ortak ve kanayan yaralarından birisi. Geçmiş yıllarda aileler, okumayan çocuklarını bir esnafın yanına zanaat öğrenmesi için gönderirdi. Bu şekilde ara eleman açığı bu şekilde nebze de olsa karşılanıyordu. Ancak eğitimde 4+4+4 sistemine geçilmesinden sonra bu ihtiyacımız had safhaya çıktı. Çünkü bu eğitim sisteminde çocuk liseyi bitirdiğinde 18 yaşında oluyor. Bu yaştan sonra bu çocuğa ne öğretebiliriz” şeklinde konuştu.

2 bine yakın kayıt dışı elektronikçi esnaf olduğunu tespit ettik

Başkan Nahırcı, “Gaziantep Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak göreve geldiğimiz 1 yıldan bu yana esnaflarımızı dolaşarak yaptığımız araştırmada ara eleman yetiştiremediklerini gördük. Odamıza kayıtlı bin 260 üye ve 2 bine yakın kayıt dışı elektronikçi esnaf olduğunu tespit ettik. Yeni gelen Valimiz Kemal Çeber, kurmuş olduğu denetleme komisyonun çabaları ile bu kayıt dışı esnaflarımız azalacak” açıklamasını yaptı.

Gerekli işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz

“Ara eleman yetişe bilmesi için esnaflarımızın yüzde 70’inin ustalık ve usta öğreticilik belgesi olmadığından Mesleki Sanat Merkezleri üzerinden öğrenci çalıştıramadıklarını tespit etmiş durumdayız. Bu her meslek içinde geçerli. Türkiye Büyük Millet Meclisi yeni dönemi 1 Ekim tarihinde başlıyor. Esnaflarımızın usta ve usta öğreticilik sorunu Torba Yasa ile çözülebilir. Torba yasaya geçici bir madde eklenerek, 5 yıl maliye kaydı olan her esnafa sigorta ve BAĞKUR prim günü gözetmeksizin ustalık ve usta öğreticilik belgesi verilmesi veya konfederasyon ve esnaf odaları iş birliği ile verilen ustalık belgelerinin Mesleki Sanat Merkezi içinde geçerli olabilmesi için gerekli işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *