Başpınar’daki işçi direnişlerinin yayılmasıyla Antep Valiliği eylem ve etkinlikleri 28 Şubat'a kadar yasakladı. Anayasa Mahkemesi'nin, geçen yıl Antep Valiliği'nin eylem yasağıyla ilgili ihlal kararı aldığını hatırlan İHD Antep Şube Eşbaşkanı Bahri Oğuz, "Yasak alenen hukuka aykırı" dedi.
Başpınar Organize Sanayi Bölgesi'nde 8 fabrikada 3 binden fazla işçinin düşük maaş ve kötü çalışma koşullarına karşı başlattığı direniş sürerken Antep Valiliği, 13 Şubat'tan itibaren eylem ve etkinliklere 15 gün süreyle yasak getirdi.Birleşik Dokuma Tekstil ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK SEN) ve Başpınar işçilerinin 14 Şubat'ta kent merkezindeki Demokrasi Meydanı'nda yasağı protesto etmek için düzenlemek istediği açıklama engellendi. Polis, işçilere müdahale etti. BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen de eylem öncesi evinden çıkarken gözaltına alındı. Türkmen, eylemin ardından serbest bırakılırken, işçiler direnişe devam etme kararı aldı.
Eylem ve etkinlik yasağına tepkiler sürerken, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Antep Valiliğinin eylem ve etkinlik yasağıyla ilgili 2024 yılında 'hak ihlali' kararı verdiği oraya çıktı. Artı Gerçek'e konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şube Eşbaşkanı Bahri Oğuz, valiliğin yasak kararının hukuksuz olduğunu vurguladı.
İHD Antep Şube Eşbaşkanı Oğuz, "Antep’te 2019'da Mardin, Van ve Diyarbakır illerine kayyım atanmasına karşı yapılacak eylemlerin önünün alınması için eylem etkinlik ve etkinlik yasağı getirilmişti. Bunun üzerine ben ve avukat arkadaşım Mehmet Erdem bunu bir davaya konu ettik. Devam eden süreçte iç hukuk yolları tükendikten sonra da Anayasa Mahkemesi'ne bir başvuru yaptık. Anayasa Mahkemesi de bu eylem etkinlik yasağı kararının 'hak ihlali' oluşturduğuna hükmetti. Anaysa Mahkemesi 14 Şubat 2024'te verdi bu kararı. Aradan tam bir yıl geçti ve Antep Valiliği’nin yine aynı yasak kararını verdiğini görüyoruz" diye konuştu.
AYM’nin kararının tüm kamu idareleri tarafından dikkate alınması gerektiğini belirten Oğuz, "AYM, ifade özgürlüğünün, toplantı ve gösteri özgürlüğünün demokratik toplumun en temel haklarından olduğunu vurguladıktan sonra valiliklerin kamu düzenini ve güvenliğini sağlamakla yükümlülüğünü toplantı ve gösteri hakkının engellenmesine gerekçe oluşturmayacağını çok net bir şekilde belirtiyor. 'Valilikler bir istihbari bilgi gerekçesiyle yasak kararı veremez' diyor. Dolayısıyla bu yasak alenen hukuka aykırı" diye konuştu.
İçişleri Bakanlığı'nın 19 Ağustos 2019'da Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlarını görevden alması ve yerlerine kayyım atamasının ardından Antep Valiliği, kenteki eylem ve etkinliklere yasak getirdi. Antep Barosu İnsan Hakları Merkezi (İHM) adına avukatlar Bahri Oğuz ve Mehmet Erdem'in Antep 3. İdari Mahkemesi’ne dava açtı. Yerel mahkemenin davayı reddetmesi üzerine Oğuz ve Erdem, istinaf başvurusunda bulundu. Ancak Antep Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi de 28 Eylül 2021 ve 30 Eylül 2021 tarihlerinde itirazı reddetti. Bu kararlar üzerine avukatlar Oğuz ve Erdem, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yüksek mahkeme, 14 Şubat 2024'te verdiği kararda, 'yasağın somut ve yeterli gerekçelere dayanmadığını, kamu düzeni ve güvenliği açısından alınan tedbirlerin ölçülü olmadığını' belirtti. AYM, Antep Valiliği'nin eylem ve etkinlik yasağının 'hak ihlali' olduğuna hükmetti.