ANASAYFA arrow right Güncel

Fırat’a 300 metrekare yüzer platform kurulacak

Fırat’a 300 metrekare yüzer platform kurulacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.53
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.53
Sit engelini göl üzerine yapılaşmayla aştılar

Fırat Baraj Gölü içinde kalan tarihi ve doğal güzellikleri buluşturan Rumkale'de, birinci derece sit alanı olduğu için karada yapılaşma mümkün olmayınca su üzerinde planlanan projelerle turizm potansiyeli harekete geçirilecek.
Zirve Üniversitesi tarafından hazırlanan ve İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen ''Yüzen Ev'' projesi ile Fırat Baraj Gölü üzerinde 300 metrekarelik yüzer platform kurulacak. Platformun üzerine apart otel tarzında yapılacak binada konaklama hizmeti sunulacak, ayrıca su sporlarını teşvik etmek için de dalış eğitimi verilecek.
Zirve Üniversitesi Projeler Genel Koordinatörü Ali Bayram,
Yavuzeli ilçesinde tarihi ve doğal güzellikleri içinde barındıran Rumkale'nin turizm altyapısını geliştirmek istediklerini, hazırladıkları ''Yüzen Ev'' adlı projenin İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından Turizm Mali Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandığını belirtti.
Rumkale birinci derece sit alanı olduğu için karada bir çivi dahi çakılamadığından altyapı projeleri yapılamadığına işaret eden Bayram, şunları söyledi: ''Suyun karşı tarafında Halfeti var. İnsanlar direk oraya gidiyor çünkü altyapı imkanı var. Ama Rumkale'de aracınızı koyacak yer dahi yok. Tuvalet yok, restoran yok. Biz de neler yapabiliriz diye düşündük. Aklımıza dünyadaki değişik örnekler geldi. Mesela dünyanın en yüksek konaklama ücretine sahip otellerden birisi Amerika'nın güneyinde bir nehir üzerinde yer alıyor. Bütün kompleksi yüzer. Bir yıl öncesinden rezervasyon yapılıyor. Avrupa'da da birçok örneği var. O noktadan yola çıkarak projemizi hazırladık.''
''Bölge turizmi canlanacak''-
Yavuzeli Kaymakamlığı ortaklığında yürütecekleri proje kapsamında, 250-300 metrekarelik yüzer platform üzerinde bina kuracaklarını anlatan Bayram, Koruma Kurulundan gerekli izni aldıklarını bildirdi. Projenin maliyetinin 110 bin lira olduğunu ifade eden Bayram, şunları kaydetti:
''Oluşturacağımız platformda açık deniz için tasarlanmış yüzdürücü sistemler kullanıyoruz. En önemli özelliklerinden birisi de lego parçası gibi, tesisi büyütmek istediğiniz zaman aynısı veya farklı modellerini yanına monte edebiliyorsunuz. Bu sistemle pansiyonlar, restoranlar, kafeteryalar yapabilirsiniz. Çevreye karşı da duyarlı bir sistem. O bölge sit alanı olduğu için kıyı şeridine zarar vermeden su üzerinde yüzdürülebilir platform sayesinde, turistin tüm altyapı ihtiyacını karşılayabilirsiniz.''
Platform üzerinde 100 metrekarede kurulacak evin apart otel yapısında olacağını ifade eden Bayram, ''VIP bir ev olacak. İçerisinde 2 odası, mutfağı, banyosu, tuvaleti, deposu olacak. Turistler burada kalabilecek. Bir bölümü kafetarya olarak düzenlenecek. Buradan farklı şekilde de faydalanacağız. Su sporlarını teşvik edeceğiz, orada dalış eğitimleri verilecek. Zirve Üniversitesi Denizcilik Fakültesi de faaliyetlerini o tesis üzerinden yürütecek'' dedi.
Bölge turizmini canlandırmayı hedeflediklerini vurgulayan Ali Bayram, sözlerini şöyle tamamladı: ''Rumkale tarihiyle, doğasıyla muazzam bir turizm potansiyeline sahip. İnsanlar oraları çok sevmelerine rağmen, altyapı tamamen sıfır olduğu için uzun vadeli kalamıyorlar. Rumkale'nin alternatif turizm türleri ile cazibesi artırılacak. Yüzen Ev ile alternatif turizme yeni bir boyut katacak. Bu tesis küçük ama yatırım düşünen işadamları buraya götürülebilir, bu sistem büyütülebilir. Orada su sporları yapılabilir, çok turist çekilebilir. GAP turlarına eklenebilir.''AA


resim
Platform üzerinde 100 metrekarede kurulacak evin apart otel yapısında olacağını ifade eden Bayram, ''VIP bir ev olacak. İçerisinde 2 odası, mutfağı, banyosu, tuvaleti, deposu olacak. Turistler burada kalabilecek” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *