Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, Suriye’den ithal Antep fıstığı getirilecek olmasına tepki gösterdi
Bu yıl fıstık rekoltesinin yüksek olduğunu hatırlatan Karaoğlan, ‘’Şu anda 400 bin ton fıstık müstahsilin elinde bulunuyor. Fiyatlar düşük olduğu için üretici ihtiyacı kadar satıyor. En ucuz baklava bin 200 liraya yükseldi, ancak iç fıstık fiyatında herhangi değişme yaşanmadı. Ticaret Bakanlığı, bu konuda araştırma yapmalı. Suriye’den fıstık ithalatı yapılması milyonlarca üreticiyi mağdur eder’’ uyarısında bulundu.
Fıstık ithal edilecek söylentisi bile piyasaları allak bullak etti
‘Fıstık ithal edilecek söylentisi bile piyasaları allak bullak etti’ diyen Karaoğlan, fiyatlarda düşme yaşandığının altını çizdi. ‘’450 liraya sattığımız fıstığın kilogramı 400 liraya, 470 liraya sattığımız fıstığın kilogramı ise 420 liraya düştü. Dolayısıyla şu anda piyasada bir sıkıntı var, alıcı yok. Çünkü alıcı, piyasanın nasıl olacağını bilmediği için bekliyor’’ ifadelerini kullandı.
Ticaret Bakanlığı’nın aldığı karardan dönmesi lazım
Fıstık ağacını çocuğa benzeten Karaoğlan, ‘’Fıstık ağacı, küçük bir çocuk gibi. Bir çocuk ilkokuldan başlayıp üniversiteyi bitirip, çalışıp para kazanması gibi fıstık ağacı da aynı şekilde ekilir, bakılır büyütülür ve 15 yıl sonra ürün alınır. Zaten bir ağaç bir evlat gibi. Rekolte olduğunda fıstık yokmuş gibi söyleyip fıstık ithal etmeye kalkmanın bir anlamı yok. Ticaret Bakanlığı’nın aldığı karar yanlış olduğundan bu karardan dönülmesi lazım’’ çağrısını yaptı.
Girdiler artmasın rağmen fıstık fiyatlar aynı kaldı
Karaoğlan, üreticinin yok sayılmasının yanlış olduğunu sözlerine eklerken, ‘’İthal fıstık söylentileri olmaza piyasada fiyatlar belliydi. Fiyatlar her ne kadar yüksek olmasa da çiftçi ürününü satıp nakit paraya çevirebiliyordu. Üretici hakkını arasalar fiyatlar böyle olmazdı. ‘Köylü şehrin efendisi’ deniliyor amam yanlış, ‘Köylü şehrin azabı durumuna geldi’ denilmesi daha doğru olur. Girdiler artmasın rağmen fıstık fiyatlar aynı kaldı’’ tespitini yaptı.