ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep dizel araçların elektrikli araçlara dönüştürülmesinde hak ettiği payı alacak

Gaziantep dizel araçların elektrikli araçlara dönüştürülmesinde hak ettiği payı alacak
YAYINLAMA: 04 Temmuz 2023 / 22.18
GÜNCELLEME: 04 Temmuz 2023 / 22.20
Karadağ ve ELK Otomotiv Genel Müdürü Sercan Karadağ, “Kentimiz, hem batarya işleme hem geri dönüşüm hem de yetişmiş personel bakımından bir yıldız olacak. Şu anda şarj istasyonlarında bile kentimizden iki firma bulunuyor. Sonuç olarak Gaziantep dizel araçların elektrikli araçlara dönüştürülmesinde hak ettiği payı alacak” dedi.

Bölge otomotivde güçlü fakat dönüşüm teknolojilerinde çalışan firma yok
Gaziantep'te çok güçlü akü üreten firmaların bulunduğunu belirten Karadağ, “Bölge otomotiv de güçlü fakat dönüşüm teknolojilerinde çalışan firmalar yok. Kentimiz bir sanayi şehri. Yurt dışında Gaziantep’e Türkiye’nin “Çin’i” olarak bakıyorlar. Şu anda bazı sektörlerde bölgenin yükünü sırtlayan, dünyada adını duyuran bir iliz. Gaziantep’in sanayi de bir alt yapısı ile birlikte bilgi ve birikimi var. O yüzden araç dönüşümü yapacak firmaların şehrimizde artacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye batarya yazılımı teknolojisinde dünyanın lideri

Karadağ, “10 yaşında dizel bir çekiciyi ya da kamyonu elektrikli araca dönüştürmenin maliyeti 10 yıllık yüksek maliyetli bakımı ile aynı olacak. Lakin batarya maliyetleri gibi ciddi bir sıkıntı var. Türk Silahlı Kuvvetleri Geliştirme Vakfı, Kayseri’de “Lityum pil” fabrikası kurdu. Türkiye, batarya yazılımı teknolojisinde dünyanın lideri” hatırlatmasını yaptı. 
Yıllık olarak 700 bin ile 1 milyon 100 bin araç trafiğe yeni kayıt yaptırıyor

Türkiye’nin elektrikli araç alanında bir dönüşüme öncülük ettiğini ifade eden Karadağ, “Biz de bu dönüşümün bir parçası olmaya çalışıyoruz. Ülkemizde trafiğe kayıtlı 24 milyon araç bulunuyor. Yıllık olarak ise 700 bin ile 1 milyon 100 bin araç trafiğe yeni kayıt yaptırıyor. Elektrikçi araç dönemine geçildiğinde 24 milyon aracı dönüştürmemiz gerekecek. Çünkü elektrikli araç da içten yanmalı motorlu aracın taşıdığı ve yaptığı her şeyi yapabiliyor. Dolayısıyla ticari araçların bir talebi olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Araçları dönüştürmeye başladık

Ciddi bir yol kat ettiklerini sözlerine ekleyen Karadağ, araçları dönüştürmeye başladıklarını vurguladı. “Binek araçlarda tecrübemiz var, ticari araçlara yönelik bilgi ve birikim sağlamaya çalışıyoruz. Hedefimiz 2025 yılında işletmesi kurulmuş, tedarikçileri hazır, bilgi ve birikimi oluşmuş, bir şekilde ticari bir aracı motor yenileme parasına kullanılabilecek bir dönüşümü sağlamak” şeklinde konuştu.
Ülkenin cari açığı azalacak

Karadağ, “Firmalar dizel ve içten yanmalı araç üretmeyi bıraktığında elektrikli araçlara bir talep olacak, ama üretim kapasiteleri yeterli değil. Türkiye olarak, araçlarımızı dönüştürmeye başladığımızda ithal ettiğimiz petrol miktarı azalacak. Dolayısıyla ülkenin cari açığı azalacak. Biz de bunun için bir çaba içerisindeyiz” açıklamasını yaptı. 
Ortada çok büyük bir pazar var
“Ortada çok büyük bir pazar var” diyen Karadağ, “Bu alanda olan hem küçük hem de büyük firmalar var. Hiçbirini kendimize rakip olarak değil, sadece iş ortağı olarak görüyoruz. Çünkü 5 ile 7 yıl arasında 24 milyon aracın bir şekilde dönüştürülmesi gerekecek. Binlerce firmaya yetecek araç ve pazar var. Çalışmalarımız daha çok hafif ticari segmentin yanı sıra 6x2 ve 8x2 kamyonlar ile çekicilerin dönüştürülmesini hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Haber Merkezi

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *