Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Emin Yılmaz, Savrun-Göksun arasındaki fay hattının Gaziantep’e uzak olduğunu dolayısıyla kentin fazla etkilenmeyeceğini ancak yine de tedbirin elden bırakılmaması uyarısında bulundu.
Kentler inşa edilirken fay hattından uzaklaşıp kayalık alanları tercih etmeliyiz
Yılmaz, “Doğanın kendi kanunları ve kuralları var. Siz doğaya karşı gelirseniz, doğa sizden eninde sonunda intikamını alır. Bunun örneklerini çok acı şekilde tecrübe ettik. Dolayısıyla yeni kentler inşa edilirken, fay hattından uzaklaşıp kayalık alanları tercih etmeliyiz. Konut yaparken ise dikey değil, yatay mimarinin desteklenmesi lazım” diye konuşma yaptı.
Tarım arazilerinin imara açılması çok yanlış
Zemin etütlerine gereken önem verilmediği takdirde 6 Şubat depremlerindeki gibi ağır bilançoların kaçınılmaz olduğunu kaydeden Yılmaz, birinci sınıf tarım arazilerinin imara açılmaması gerektiğini sözlerine ekledi. Atıl durumda hiç kullanılmayan arazilerin yerine ekimi yapılan alanların tarıma açılması çok yanlış olduğunu belirtti.
Savrun-Göksun arasında bir deprem bekleniyor
Ölüdeniz fay hattının Kahramanmaraş’ın Göksun İlçesi’nden başlayıp Adana’nın içerisinden denize kadar uzandığını hatırlatan Yılmaz, “6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde Erkenek, Türkoğlu, Narlı, Amanos fay hattı iç içe kırıldı. Bu kırılmalar depremin uzun sürmesine de şiddetli olmasına oldu. Elbistan’dan başlayan fay ise Göksun’a kadar kırıldı, ancak daha da ileriye gidemedi. Dolayısıyla Göksun’dan sonraki fay hattı kırılmadığından Savrun-Göksun arasında bir deprem bekleniyor” ifadelerini kullandı.
Belediyelerin Jeoloji Mühendisi istihdam etmelerini bekliyoruz
İl Temsilcisi Yılmaz, “6 Şubat tarihine kadar Gaziantep’te sadece Şahinbey Belediyesi bünyesinde Jeoloji Mühendisi çalıştırıyordu. Onun dışında hiçbir belediye de Jeoloji Mühendisi çalışmıyordu. Kahramanmaraş depremleri bir dönüm noktası oldu. Şu anda büyükşehir belediyesi de bünyesine Jeoloji ve Jeofizik Mühendisi aldı. Diğer belediyelerin Jeoloji Mühendisi istihdam etmelerini bekliyoruz” çağrısında bulundu.
Depreme dirençli kentler inşa etmeliyiz
Bölgede birçok aktif fay hattı bulunduğunu hatırlatan Yılmaz, “Doğu Anadolu Fay Hattı’na bağlı irili-ufaklı birçok fay hattı var. O nedenle depreme dirençli kentler inşa etmeliyiz. Depreme dirençli kentler inşa ederken ise zemin etütlerine gereken değerin ve önemin verilmesi gerekiyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı zemin etüt çalışmaları etkin bir kontrollük ile sağlam yaparken, aynı hassasiyeti maalesef TOKİ gösteremiyor. TOKİ için yapılan zemin etüt projelerinin temel sondaj çalışmaları etkin kontrollük olmaması sebebiyle eksik yapılıyor. Zemin etüt raporlarında sahada yapılan çalışmaların ivedi bir şekilde etkin bir kontrollük ile denetlenmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu. Ali Göksular