ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep ve Güney Kore çevreci kent için elele verdi

Gaziantep ve Güney Kore çevreci kent için elele verdi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.41
Bölgenin atık yönetimindeki öncü kenti Gaziantep'te, Büyükşehir Belediyesi ile Güney Kore CEV Enerji Firması 'Çevreci Kent Gaziantep' için el ele verdiler.
Güney Kore merkezli CEV Enerji ile 2008 tarihinde imzalanan sözleşmenin ardından, 10 ay gibi bir sürede tamamlanan ve Türkiye'nin en hızlı sonuçlanan elektrik üretim projesi olan CNG& Elektrik Üretim Tesisi 2010 yılında elektrik üretimine başladı. Gaziantep Gezegenevi ve Bilim Merkezi'nde (Planetaryum) düzenlenen resmi açılışa Gaziantep Valisi Erdal Ata, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ünsal Göksen, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İ.Fuat Özçörekçi, Güney Kore Büyükelçilik Müsteşarı Dong Woo Cho, Güney Kore Çevre Bakanlığı Genel Müdür Vekili Park Yeon Ja, Keiti (Kore Çevre ve Teknoloji Enstitüsü) Genel Müdürü Yoon Seung Joon Güney Kore Posco ICT firması Genel Müdür Cheon Sewook, Güney Kore merkezli CEV Enerjisi firmasının üst düzey temsilcileri, İl Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz, belediye daire başkanları, Kore gazileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Büyükşehir Belediyesi, Güney Kore merkezli CEV Enerji firmasının üstlenerek uygulamaya koyduğu 'Katı Atık Düzenli Depolama Alanının Rehabilitasyonu ve CNG& Elektrik Üretim Tesisi Projesi' çevre kirliliğini önlerken, çöpün enerjiye dönüşmesini sağlıyor. Tesis aynı zamanda küresel ısınmaya sebebiyet veren gazları ve bunların oluşturduğu kötü kokuları yok ederek, hem çevre kirliliğini önlemesi hem de küresel ısınmaya sebep olan bu gazlardan elektrik üretiyor olması nedeniyle büyük önem taşıyor.
Tesis yılda 20 bin ailenin
elektrik ihtiyacını karşılayacak
Daha güzel daha temiz ve daha yaşanılır bir Gaziantep oluşturma çabasıyla CEV Enerji tarafından kurulan tesis ile çöp depolama alanlarından çıkan metan gazının çevreye vereceği zararların önüne geçileceği gibi küresel ısınmaya olumsuz etkisi olan metan gazından da elektrik üretilecek. 1 yılda yaklaşık 165 bin ton karbondioksitin doğaya verilmesinin de önüne geçilmiş olacak.
Tesisin kurulu gücü Ağustos 2011'de 5,65 MGW'a çıkarılmış olup; tam kapasiteye ulaştığında yıllık ortalama 20 bin ailenin kullandığı elektriği karşılayacak. Proje ile Büyükşehir Belediyesi katı atıkların depolanması için her yıl ödediği milyonlarca TL'lik kaynağı Gaziantep halkı için yeni yatırımlarda kullanma imkanına kavuşurken, tesiste 29 yıl süre ile katı atıktan üretilen elektrik ise ülke ekonomisine katkı sağlayacak.
"Tarihten gelen dostluğu
gelecek nesillere taşıyoruz”
1950-1953 yılları arasında süren Kore savaşına destek için 3 aylık gemi yolculuğuyla giden 50 bin civarındaki Türk askerinin yaptığı fedakarlık ve 1005 askerimizin şehit olması ile sonuçlanan Kore savaşı ile iki ülke arasındaki dostluğun da yaşatılmasının hedeflendiği, gelecek nesillere temiz bir çevre aktarılmasına katkı sağlayacak projeye 'Tarihten Gelen Dostluğu Gelecek Nesillere Taşıyoruz' adı verildi.
Projenin ülkemize ve Gaziantep'e hayırlı olmasını dileyen Gaziantep Valisi Erdal Ata, “ Hayata geçen bu çevre projesi ile bu ilişkinin önümüzdeki yıllarda gelişmesini temenni ediyorum. İlimize yatırım yapmak isteyen Koreli yatırımcılara her türlü desteği vermeye hazırız. Gaziantep, artık bölgede cazibe merkezi durumunda. Gaziantep ve Koreli firmalar orta doğu pazarına açılması konusunda örnek kentlerden biridir. Büyükşehir Belediyesi ve Koreli CEV Enerjisi firmasının yetkililerine böyle bir yatırımı hayata geçirdikleri için teşekkür ediyorum” dedi.
Güney Kore Büyükelçiliği Müsteşarı Dong Woo Cho, Kore ve Türkiye de enerji alanında duyulan ihtiyacın ekonomik büyüme ve enerji üretim yasalarıyla desteklenerek, stabile bir çözüme ulaşmasıyla aşılacağını söyledi.
Kore ve Türkiye arasında kardeş ülke olarak tarihten gelen dostane bir ilişki olduğunu vurgulayan Dong Woo Cho, “Türkiye'nin önemli sanayi şehirlerinden bir olan Gaziantep'te bu tesisin açılmasına vesile olan ve geleceğini düşünen bir çevre anlayışına katkı sağlayan Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teşekkür ediyorum. İlişkilerimiz tüm hızıyla devam edecektir” diye konuştu.
Gaziantep'in örnek projeleri arasında yer alan, Katı Atıktan (çöpten) Enerji Üretim Tesisi'nin resmi açılışı protokol üyeleri tarafından Türkiye'nin ilk Sivil Gezegenevi ve Bilim Merkezi'nden barkovizyon aracılığıyla yapıldı.
Açılışın ardından Büyükşehir Belediyesi ve Güney Kore'den gelen yetkililer tarafından, Kore gazileri ve basın mensupları onuruna düzenlenen yemeğin ardından, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve Kore Büyükelçileri yetkilileri tarafından Kore Gazilerine plaket ve çeşitli hediyeler verildi. İHA






Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *