ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep’te 40 bin dosyaya 1 milyar 875 milyon TL ödeme yapıldı

Gaziantep’te 40 bin dosyaya 1 milyar 875 milyon TL ödeme yapıldı
YAYINLAMA: 06 Ağustos 2023 / 21.28
GÜNCELLEME: 06 Ağustos 2023 / 21.29
Asrın felaketi olarak değerlendirilen 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrasında Doğal Afet Sigortalar Kurumu tarafından şu ana kadar toplam 31 milyar lira hasar ödemesi yaparken, bu rakam ise Gaziantep’te 1 milyar 875 milyon lira oldu.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ile 7,6 büyüklüğündeki deprem, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kilis, Elazığ ve Adana olmak üzere 11 ili derinden etkiledi. 
11 ilden toplamda 585 bin 724 hasar ihbarı yapıldı
6 Şubat depreminden sonra Doğal Afet Sigortalar Kurumuna (DASK) ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olmak kaydıyla toplamda 585 bin 724 hasar ihbarı yapıldı, toplamda ise 31 milyar lira ödeme gerçekleştirildi. Gaziantep’te ise 40 bin dosyaya 1 milyar 875 milyon TL hasar ödemesi yapıldı. İhbar sayısı ile ödenen parasal miktarın yılsonuna kadar artması bekleniyor. 
Bu kadar hasar dosyası açılacağını beklemiyorduk
Doğal Afet Sigortalar Kurumu’nun (DASK) çok zorlu bir sınavdan geçtiğini belirten Gaziantep Sigorta Acenteleri Dernek Başkanı İhsan Yiğit, “İhbar sayısında rekor kırıldı diyebiliriz. Biz bile bu kadar hasar dosyası açılacağını beklemiyorduk. Yılsonuna kadar hasar dosyalarına ödenecek paranın 40 milyar TL, kentimizde 2 milyar TL’yi bulacağını tahmin ediyoruz” dedi. 
Kentimizde DASK oranının yüzde 85’e ulaşacağını tahmin ediyoruz
İhbar sayısının gün geçtikçe arttığını ve kapanan dosyaların da ödemesinin yapıldığını söyleyen Yiğit, “Her vatandaşın konutunu DASK yaptırması gerekiyor, ama Türkiye genelinde DASK yaptırılan konut oranı yüzde 48 civarında. Gaziantep’te ise yüzde 51 olan DASK oranı Kahramanmaraş depremleri ile birlikte 65 seviyelerine çıktı. Bu oranın yılsonuna kadar yüzde 85’e ulaşacağını tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

DASK konusunda uyarılarda bulunmayı ihmal etmeyen Başkan Yiğit, “Vatandaşımız konutlarını deprem sigortası yaptırırken, doğru rakamlar üzerinden yaptırsınlar. Metrekareyi düşük göstererek primden kaçıldığı düşünülmesin, ilerleyen zamanlarda hiç beklemediğimiz olaylarla karşılaşabiliriz. DASK, bu dönemde eksik ve düşük metrekare uygulaması yapmadı, lakin bu bir dahakine uygulamayacağı anlamına gelmiyor” şeklinde konuştu.
Halkımız, muhakkak DASK poliçesinin yenilemesini yaptırsınlar
Yiğit, “Halkımız, muhakkak DASK poliçesinin yenilemesini yaptırsınlar. Brüt metrekare üzerinden poliçe yapsınlar. Yani ortak alanlarda kendisine ait olduğundan brüt metrekareyi girsinler. DASK zorunlu bir poliçe, özel bir poliçe değil. O yüzden doğru metrekare ile deprem poliçelerini yaptırmalarını tavsiye ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *