ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep’te son zamanlarda bizi korkutan yapılar yapılıyor

Gaziantep’te son zamanlarda bizi korkutan yapılar yapılıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.43
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.43
Dünya Mimarlık Günü kapsamında Gaziantep Mimarlar Odası’nın davetlisi olarak Gaziantep’e gelen İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğr. Gör. Oruç Çakmaklı, Gaziantep’te son zamanlarda bizleri korkutan yapılar yapılmaya başlandı. Bunların yapılmasına

Dünya Mimarlık Günü kapsamında Gaziantep Mimarlar Odası’nın davetlisi olarak Gaziantep’e gelen İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğr. Gör. Oruç Çakmaklı, Gaziantep’te son zamanlarda bizleri korkutan yapılar yapılmaya başlandı. Bunların yapılmasına izin vermemeliyiz. Buna engel olmalıyız. Doğamıza sahip çıkmamız gerekir” dedi.

Dünya Mimarlık Günü kapsamında etkinliklerine hız kesmeden devam eden Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğr. Gör. Oruç Çakmaklı’nın katılımıyla Gaziantep Üniversitesi(GAÜN) İnşaat Mühendisliği Konferans Salonun’da “Ah Şu Tasarım İşçiliği” isimli söyleşi gerçekleştirdi.

Atan inşaatlar doğanın dengesini bozuyor
Artan inşaat yapılarının doğanın dengesini bozduğunu, doğaya zarar verdiğini vurgulayan Çakmaklı, bunu yine bizlerin önleyebileceğini vurguladı. İnsanoğlunun doğaya sığamadığını, doğayla iletişim kuramadığını söyleyen Çakmaklı “ Biz insanoğlu bir türlü dünyaya sığamıyoruz, dünya bize yetmiyor. Oysaki doğanın bize sunduğu nimetlere bakacak olursak; bir narı düşünelim içinde belki de 1500 tane nar tanesi bulunuyor. Bu nar taneleri birbirlerine zarar vermeden bir arada durabiliyorsa bizde durabiliriz” ifadelerini kullandı.

Doğanın dili bizim dilimizden daha güçlüdür
Doğa dilinin çok güçlü olduğunu söyleyen Çakmaklı “ İnsanoğlunu ağzından çıkan en güzel, en etkileyici söz bile doğanın karşısında etkisizdir. Hiçbir söz doğanın bize sunduklarının yerini tutamaz. Doğanın dili bizim dilimizden daha güçlüdür. Bugün koca koca binalar yapıyoruz. Bunları yaparken doğayla iletişim kuramıyoruz. İnşaatlar yaparken toprakla iletişim kurmalıyız” dedi. Gaziantep’te inşaatların giderek arttığını vurgulayan Çakmaklı “Gaziantep’te son zamanlarda bizleri korkutan yapılar yapılmaya başlandı. Görüyoruz ki Gaziantep’in en büyük ağacından bile yüksek yapılar var. Bunların yapılmasına izin vermemeliyiz. Buna engel olmalıyız. Doğamıza sahip çıkmamız gerekir” dedi.
Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Konferans Salonun’da gerçekleşen söyleşiye akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğr. Gör. Oruç Çakmaklı Dünya Mimarlık Günü kapsamında, Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi’nin düzenlediği etkinlikte öğrenciler ile bir araya geldi. Çakmaklı’nın bolca şiir okuduğu söyleşide öğrenciler keyifli anlar yaşadı.
Söyleşide açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Şubesi Başkanı Özgür Girişken “ Önümüzdeki yıllarda olabildiğince sanat dallarından, mimariden, ışık işçisinden faydalanarak kentteki kültür sanat ve bilim etkinliklerinin öncüsü olduğumuz rolü daha da ileriye taşıyacağız” ifadelerini kullandı.
Söyleşi bitiminde Mimarlar Odası Şubesi Başkanı Özgür Girişken, Oruç Çakmaklı’ya katılımlarından dolayı plaket verdi. Söyleşi bittikten sonra öğrenciler Çakmaklı ile hatıra fotoğrafı çekti.Arzu Bulut

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *