ANASAYFA arrow right Güncel

Gece çalışıp gündüz uyumak caiz

Gece çalışıp gündüz uyumak caiz
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.06
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.06
Hüseyin Kayapınar, orucun bir ''imtihan'' olduğunu ve imtihanda da zorlukların olabileceğini belirtti.
Oruç tutarken kavurucu sıcaklarda çalışanların, mesai saatlerini ayarlamaları halinde, gece çalışıp gündüz uyumalarında dinen sakınca bulunmuyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Hüseyin Kayapınar, orucun bir ''imtihan'' olduğunu ve imtihanda da zorlukların olabileceğini belirtti.
İnsanın zorluğa olabildiğince katlanması gerektiğini ifade eden Kayapınar, ''Ama kişi çalışıyor, işi ağır ve işini gece yapma imkanı varsa ona da 'Niye böyle yapıyorsun?' diyemeyiz. Anadolu'da hasat mevsimi. İnsanlar sabah saat 05.00'te-06.00'da işe gidiyor, öğlene kadar çalışıyor, öğlen gelip yatıyor. Bu insanı, 'Oruç ibadet, bu sıkıntıya katlanacaksın' diyerek güç durumda bırakamayız. 'Sabah saat 08.00'de gideceksin, akşam 18.00'da geleceksin, değilse orucunun kıymeti olmaz' diyemeyiz. Oruç tutarken ağır işlerde çalışanların, mesailerini geceye aktarmalarının bir sıkıntısı olmaz. Bu, oruçtan kaçış olarak değerlendirilmemeli.
(Gece çalışıp, gündüz uyuyunca) oruç olmaz mı olur. Eğer kişi o işte çalıştığı taktirde oruç tutamayacak durumda olursa mesaisini değiştirebiliyorsa, değiştirebilir, yıllık izni varsa izne çıkabilir.''
Kayapınar, orucun temelde nefis terbiyesi, aşırılıkları törpüleme ve aç insanların halini anlama ve muhtaç olanlara yardıma yöneltmeyi gözettiğini vurguladı.
Mideyi aç ve susuz bırakmanın yeterli olmadığına dikkati çeken Kayapınar, ''Bir kimse, yalanı ve kötülükleri terk etmese Allah'ın onun aç ve susuz kalmasına ihtiyacı yoktur'' hadisini anımsattı.
Kayapınar, insanların sadece midesine değil, tüm organlarına oruç tutturması ve haram işlemesine engel olması gerektiğini vurguladı.
Bu arada, halk arasında ''Alo Fetva Hattı'' olarak ''444 17 09'' numaralı ''Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Danışma Hattı'nda vatandaşların sorularını yanıtlayan uzmanlar, ''Oruçken denize ya da havuza girilmesinde sakınca var mı?'' sorusuna ise su yutmamak kaydıyla girilebileceği yanıtını veriyor.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *