ANASAYFA arrow right Güncel

Genç avukatlar iş, gelecek ve geçim kaygısı yaşıyor

Genç avukatlar iş, gelecek ve geçim kaygısı yaşıyor
YAYINLAMA: 31 Ekim 2021 / 19.29
GÜNCELLEME: 31 Ekim 2021 / 19.29
Son yıllarda artan ekonomik sıkıntılar, mesleğe yeni başlayan genç avukatları da vurdu.

Genç avukatların maddi anlamda çok zorluk yaşadığını ifade eden Gaziantep Barosu Genç Avukatlar Meclisi Başkanı İbrahim Gürkan Karakaş, “Ekonomik zorluklar kutsal olan savunma görevimizin bile önüne geçti, geçim kaygısı çoğu genç avukatın önceliği haline geldi. Birçok genç avukat iş, gelecek ve geçim kaygısı gibi sorunlarla baş etmeye çalışıyor” dedi.

Avukatlar hiç olmadığı kadar geçim sıkıntısı yaşıyor

Başkan Karakaş, “Ekonomik sorunlar, artan avukat sayısı ve pandemi süreci de göz önünde bulundurulduğunda avukatlar hiç olmadığı kadar geçim sıkıntısı yaşıyor. Özellikle mesleğinin ilk yıllarında bulunanlar, geçim sıkıntısını had safhada yaşıyor ve ekonomik zorluklarla baş etmeye çalışıyor. Sabit geliri bulunmayan, kiralarını, BAĞKUR primlerini ödeyemeyen hatta zorunlu ihtiyaçlarını dahi karşılayabilmek için kredi çekmek zorunda kalan yüzlerce meslektaşımız bulunuyor” açıklamasını yaptı.

25 yaşındaki Av. Hayriye Sena Bozkurt’un ekonomik sıkıntılar nedeniyle 20 Aralık 2020 tarihinde intihar ettiğini hatırlatan Karakaş, “Yine meslektaşımız olan 28 yaşındaki Av. Gökhan Vural Arı da 4 Ekim 2018 tarihinde aynı gerekçelerle borçlarını ödeyemediği için intihar etti. Ülkenin her yerinde geçim sıkıntısı yaşayan, ekonomik nedenlerle borçlarını ödeyemediği için intihar eden veya intihar etmeyi düşünen onlarca meslektaşımız bulunuyor. Mensubu olduğumuz baromuzda da durum farklı değil. Birçok genç meslektaşımız ofis giderlerini dahi ödeyememekte, hayatını asgari düzeyde sürdürmekte” şeklinde konuştu.

Avukat sayısının fazlalığı görevlendirmeleri etkiliyor

Düzenli geliri bulunmayan avukatların tek güvencesinin CMK ve adli yardım görevlendirmeleri olduğunu kaydeden Karakaş, “CMK ve adli yardımda kayıtlı avukat sayısının fazlalığı bu görevlendirmeleri ciddi olarak etkiliyor, görevlendirmeler arasındaki süre meslektaş sayısına bağlı olarak her geçen gün daha da artıyor” tespitini yaptı.

CMK ve adli yardım listelerine katılım konusunda pozitif ayrımcılık uygulanmalı

Gaziantep Barosu Genç Avukatlar Meclisi Başkanı İbrahim Gürkan Karakaş, herkese büyük görevler düştüğünün altını çizdi, konuşmasını şu cümlelerle tamamladı: “Mesleki dayanışmaya hiçbir olmadığı kadar ihtiyacımız var. Meslektaşlarımızın geçim sıkıntılarının farkına vararak, CMK ve adli yardım listelerine yazılırken, bu farkındalık ile hareket etmemiz gerekiyor. Nitekim Diyarbakır Barosu, Kütahya Barosu, Batman Barosu ile Şanlıurfa Barosu’na bağlı avukatlar almış oldukları ilke kararları ile 0-5 yıllık kıdeme sahip genç avukatlara CMK ve adli yarım görevlendirmeleri kapsamında pozitif ayrımcılık sağlıyorlar. Avukatlığın mihenk taşlarından olan mesleki dayanışma ve yardımlaşmaya hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var. Bu farkındalık ve mesleki dayanışma çerçevesinde CMK ve adli yardım listelerine katılım konusunda pozitif ayrımcılık uygulanmalı.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *