Limon suyu ve nar ekşisi gibi izlenim veren ancak bu içeriklere sahip olmayan ürünlerin, tüketiciyi yanıltıcı nitelikleri nedeniyle raflardan kaldırılması ve satışlarının yasaklanması kararı alındı
Gıda güvenliği için denetimlerin arttırılması gerektiğini belirten Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilci Yardımcı Onur Aydın, ‘’Tüketici güveninin sağlanması, kayıt dışılığın azaltılması ve gıda güvenliğinin temin edilmesi denetimlerin artmasından ve gıda mühendisi istihdamının artması ile mümkün. Gıda güvenliği bir lüks değil, temel bir insan hakkı. Bu hakkın korunması için alınan kararları destekliyor; ancak daha kapsamlı, sürdürülebilir ve mesleki uzmanlığı esas alan politikaların ivedilikle hayata geçirilmesini talep ediyoruz’’ çağrısında bulundu.
Bu adım, halk sağlığını korumaya yönelik önemli bir girişim
Aydın, ‘’Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından limon suyu ve nar ekşisi gibi izlenim veren ancak bu içeriklere sahip olmayan ürünlerin, tüketiciyi yanıltıcı nitelikleri nedeniyle raflardan kaldırılması ve satışlarının yasaklanması yönünde alınan karar, Gıda Mühendisleri Odası olarak tarafımızdan yerinde ve doğru bir uygulama olarak değerlendirildi. Bu adım, halk sağlığını korumaya yönelik önemli bir girişim’’ şeklinde konuştu.
Taklit ve tağşişe konu olan pek çok ürün halen piyasada dolaşımda
Benzer şekilde taklit ve tağşişe konu olan pek çok ürünün halen piyasada dolaşıma devam ettiğine dikkat çeken Aydın, ‘’Özellikle soslar, baharatlar, süt ve süt ürünleri, zeytinyağı gibi pek çok kategoride tüketiciyi yanıltıcı içerikler sıklıkla tespit ediliyor. Bu nedenle, yalnızca birkaç ürün grubuna odaklanmak yerine, tüm gıda ürünlerine yönelik daha yaygın ve sıkı denetimlerin yapılması gerekli’’ dedi.
İşletmelerde görev yapan gıda mühendisi sayısı oldukça yetersiz
Gıda güvenliğinin sağlanmasının yalnızca denetim sıklığı ile değil, denetimin kalitesiyle de ilgili olduğunu hatırlayan Aydın, bu noktada gıda mühendislerine düşen sorumluluk düştüğünün altını çizdi. ‘’Gıda üretiminin her aşamasında yer alabilecek bilgi ve yetkinliğe sahip olan gıda mühendisleri, yeterli sayıda istihdam edilmediği sürece bu sürecin sağlıklı işlemesi mümkün değil. Türkiye genelinde yüz binlerce gıda işletmesi bulunmasına rağmen, bu işletmelerde görev yapan gıda mühendisi sayısı oldukça yetersiz’’ tespitini yaptı.
Denetimlerde görev alacak gıda mühendisi sayısı artırılmalı
Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilci Yardımcı Onur Aydın, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: ‘’Gıda Mühendisleri Odası olarak yıllardır dile getirdiğimiz üzere, her gıda işletmesinde en az bir gıda mühendisi istihdam edilmesi ve bu mühendislerin fiili olarak çalıştığının izlenmesi kamu tarafından sağlanmalı. Denetimlerde görev alacak gıda mühendisi sayısı artırılmalı, kamuda boş kalan kadrolar bir an önce doldurulmalı. Böylece hem istihdam sorunu azaltılacak hem de toplum sağlığı daha etkin bir şekilde korunacak.’’