ANASAYFA arrow right Güncel

Günde en az iki litre su için

Günde en az iki litre su için
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
sıcaklık nedeniyle güneş ve sıcak çarpmasından korunmak için günde en az 2 litre su içilmesini önerdi.
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Lütfi Baran, yazın havaların ısınması sonucu artan sıcaklık nedeniyle güneş ve sıcak çarpmasından korunmak için günde en az 2 litre su içilmesini önerdi.
Sanko Holdingden yapılan açıklamaya göre, yaz hastalıklarına karşı uyarılarda bulunan Baran, havaların ısınmasıyla daha çok sindirim sistemiyle ilgili hastalıkların görüldüğünü, yenilen yiyecek ve içeceklerin başta mide ve bağırsakları etkileyebildiğini, özellikle soğuk içeceklerin ve dondurmanın öncelikle mide yakınmaları olanlarda ağrı ve bulantıya sebep olabileceğini kaydetti.
Isının artmasıyla gıdalardaki bozulmanın artacağına dikkat çeken Baran, şunları belirtti:
"Hazırlanan yiyecekler fazla bekletilmeden yenilmeli. Çabuk bozulabilen, özellikle et ve süt ürünleri eğer bekletilecekse soğutucularda saklanmalı. Bakteri, virüs veya parazitlerle bozulmuş gıdalar kişiyi zehirleyebilir.Mide bulantısı, karın ağrısı, baş ağrısı, ateş, halsizlik, ishal ve sıvı kaybına yol açarak sağlığı bozarlar. Böyle durumlarda en yakın bir sağlık merkezine başvurmak gerekir."
Yazın artan diğer bir rahatsızlık türünün ise güneş ve sıcak çarpmaları olduğunu anımsatan Baran, şu uyarılarda bulundu:
"Güneş çarpması kişinin güneş altında uzun süre kalmasıyla ortaya çıkarken, sıcak çarpması güneş altında kalmadan sıcak bir ortamda uzun süre kalınmasıyla ortaya çıkar. Baş ağrısı, bulantı, halsizlik, vücutta ısı artışı, terleme, çarpıntı ve baygınlık geçirme gibi belirtiler görülür.Bu durum kişide yaşlılık, şişmanlık, hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalığı gibi ek hastalıkların olması durumunda daha da kötü seyredebilir. Güneş veya sıcak çarpmasından korunmak için yazın günde en az 2 litre su içilmeli, öğle vakti zorunlu olmadıkça dolaşılmamalı, sentetik değil pamuklu kumaşlar giyilmelidir."
Yaz mevsiminde uzun süre güneşe maruz kalınması nedeniyle ultraviyole ışınların cilt lekeleri ve yanıkları oluşabileceğini, yine aşırı terlemeyle özellikle çocuklarda isilik denen kızartılar görülebileceğini vurgulayan Baran "Ayrıca, uzun süre zararlı güneş ışınları bazen cilt kanserine zemin hazırladığı bilinmektedir. Yine sıcağın ve güneşin etkisiyle gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve konjunktivit gelişebilir" ifadesini kullandı.
Baran, sivrisinek, arı ve diğer böcek ısırıkları ile akrep ve yılan sokmalarına karşı da dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.AA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *