ANASAYFA arrow right Güncel

Hak savunucularını yargı yoluyla sindirmeye çalışıyorlar

Hak savunucularını yargı yoluyla sindirmeye çalışıyorlar
YAYINLAMA: 14 Mart 2024 / 18.31
GÜNCELLEME: 14 Mart 2024 / 18.31

İHD Antep Şube Başkanı Av. Bahri Oğuz, “İnsan Hakları Derneği kurulduğu günden beri 37 yıldır insan haklarını savunmaya devam etmiş; işkence ve kötü muameleye karşı durdu. Bundan sonra da bu duruşundan taviz vermeyecek. Derneğimize yönelik baskılar bir an önce son bulmalı, Av. Şüheda Ronahi Çiftçi derhal serbest bırakılmalı” şeklinde konuştu.

İnsan Hakları Derneği Antep Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği Antep Temsilciliği, Çağdaş Hukukçular Derneği ve İHD Antalya Şube yöneticisi Av. Şüheda Ronahi Çiftçi’nin tutuklanmasına tepki gösterdi  .              

Av. Şüheda Ronahi Çiftçi’nin 8 Kasım 2023 tarihinde İHD Antalya Şubesi’ne gelen mahpus başvuruları üzerine yapmış olduğu görüşmenin tutuklanmasına gerekçe olarak gösterilmesinin özgürlük ve güvenlik hakkının keyfi bir şekilde ihlal edilmesinin yanı sıra hukuki güvenlik ve belirlilik ilkesini de ihlal ettiğini kaydeden Oğuz, “Avukatlık ve insan hakları savunuculuğu faaliyetlerinin, hayatın olağan akışına aykırı delillerle kriminalize edilmesi ve hak savunucularının yargı yoluyla sindirilmeye çalışılması kabul edilemez” ifadelerini kullandı. 

Av. Şüheda Ronahi Çiftçi’nin, İHD’nin çalışma amaç ve ilkeleri doğrultusunda, avukat olmasının yanında bir insan hakları savunucusu olarak insan hakları ihlalleri iddialarını incelemek ve raporlamak için yapmış olduğu hapishane ziyareti nedeniyle tutuklandığını savunan Oğuz, “Tutuklamaya konu soruşturma dosyasında gizlilik kararı bulunmakta olup, tutuklama kararına gerekçe yapılan “kamera görüntüleri” Çiftçi’nin avukatlarına gösterilmiyor. Ancak 11 Mart 2024 tarihinden bu yana soruşturma dosyasına ilişkin gizli kalması gereken bilgiler Twitter (X) ve hükümete yakın medya organları üzerinden paylaşılıyor” açıklamasında bulundu.

Av. Şüheda Ronahi Çiftçi ve İHD'yi hedef alan bu haberlerin, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun soruşturmaların gizliliğine ilişkin 157. maddesini ihlal ettiğini sözlerine ekleyen Oğuz, “Soruşmanın gizliliği ilkesinin hiçe sayılarak, kuruluşundan bu yana 23 üye ve yöneticisi yargısız infazlar sonucu hayatını kaybeden; onlarca üyesi insan hakları savunuculuğu faaliyetleri nedeniyle adli tacize uğrayan İnsan Hakları Derneği’ni ve yöneticisi Av. Şüheda Ronahi Çiftçi’yi hedef gösteren karalama kampanyasının örgütlü yapısı, tehditlerin ciddiyetini ve yakınlığını açıkça gösteriyor. Bu haberler nedeniyle İHD’nin üye ve yöneticilerinin zarar görmesi halinde sorumlular, bu gerçek dışı haberleri yapanlar ve yaptıranlar” serzenişinde bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *