Ronix Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Binici, ‘’Hasar danışmanlık bir sektör haline geldi ve ciddi bir rant dönüyor. Ne hikmetse hiç kimse bunun önüne geçmiyor ve ucu nereye kadar uzanıyor bilemiyoruz. Ayrıca sigorta şirketleri, sigorta acentelerine baskı yaptıkları kadar hasar danışmanlık şirketlerinin üzerine gitmiyor’’ dedi.
Vatandaşın şikayetlerine rağmen gerekli işlemler yapılmıyor
Hasar danışmanlık şirketlerinin vatandaşın kişisel bilgilerine nasıl ulaştığını herkesin bildiğini kaydeden Binici, ‘’Hastaneler, trafik tescil müdürlükleri, noter, sigorta eksperlerinde kişilerin tüm bilgileri para karşılığında hasar danışmanlık şirketlerine satılıyor. Vatandaş şikayetleri yapmasına karşı gerekli işlemler yapılmıyor. Dolayısıyla bu konuda denetim yapılması gerekirken hiç yapılmıyor’’ eleştirisini yaptı.
Vekalet ücreti ise trafik sigortası maliyetine yansıyor
Binici, ‘’Hasar danışmanlık şirketleri, müşterinin talep edebileceği maddiyatı dava yoluyla talep ediyorlar. Bundan kaynaklı olarak ise vekalet gibi ücretler çıktığından sigorta maliyetleri artıyor. Her üç sürücüden biri kaza yaptığında vekalet ücretlerin 8 bin liraya kadar yükseliyor. Vekalet ücreti ise trafik sigortası maliyetine yansıyor’’ tespitinde bulundu.
Sorununun çözümü için mevcut durumun yasal düzenleme ile sınırlandırılması gerekiyor
30 ve 40 yaşındaki araçlar için değer kaybı başvurusu yapıldığını sözlerine ekleyen Binici, ‘’Araç tamirde kaldığı süre için ise kişinin maliyeti artıyor. Ayrıca trafik sigortası olmasına karşın vatandaş kazaya karıştığında mahkeme gidip geliyor. Bu hem sigorta şirketleri hem de vatandaş açısından ciddi bir sorun. Bu sorununun çözümü için mevcut durumun yasal düzenleme ile sınırlandırılması gerekiyor’’ açıklamasını yaptı.
Baştan aşağı hukuksuz bir süreç
Binici, ‘’Sigorta poliçesinin temel amacı; trafikte üçüncü şahıslara verilen zararın tazmini. Bir aracın değer kaybı olabilir ama bunun da bir sınırlaması olması lazım. 90 model bir araç için değer kaybı istemek ahlaki olmadığı gibi mantıklı bir durum değil. Ya da küçük bir kazaya karıştınız, servise bile gitmeye gerek duyulmamış. Bu insanları bile arayıp adınıza şu kadar para çıktı, hemen dava açalım, vekalet verin diyorlar. Yani baştan aşağı hukuksuz bir süreç. Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Hazine Müsteşarlığı, mevzuatla bu sorunun önüne geçebilir. Hasar değer kaybı netleşmeli’’ ifadelerine yer verdi.
Zorunlu sigortalar dışında isteğe bağlı sigortalarda çok fazla bir talep yok
Sektörün son durumuna değinen Başkan Binici, ‘’Sektörümüz mevcut sorunlarla yoluna devam ediyor. Vatandaş açısından sigorta poliçesinin fiyatı her geçen gün artıyor. Refah seviyemiz çok yüksek değil. Zorunlu sigortalar dışında isteğe bağlı sigortalarda çok fazla bir talep söz konusu değil. Sigorta şirketleri, zorunlu trafik poliçesinin yanı sıra başka ürünlerde satmak zorunda bırakıyor. Bu bizi zor durumda bıraktığı gibi müşterinin de maliyetini yükseltiyor’’ şeklinde konuştu