Ronix Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Binici, “Hasar Danışmanlık Merkezleri adı altında resmi olarak insanları dolandıran firmalar var. Bunlar hiçbir denetime tabi değil. Sigorta maliyetlerinin yükselmesine neden oluyorlar” şeklinde konuştu.
Sigorta şirketleri aracın değer kaybını poliçe fiyatlarına yansıtıyor
Binici, “Trafik sigortalarında değer kaybı denilen bir durum söz konusu. Şu anda araç fiyatlarının çok yüksek olmasından kaynaklı olarak vatandaş değer kaybı talebinde bulunuyor. Bu konuda bir standardımız yok. Örneğin; 30 yaşındaki bir araç kaza yaptığında sigorta şirketinden değer kaybı talebinde bulunabiliyorlar. Mevzuatta buna imkan verdiğinden ödeme yapılıyor. Lakin sigorta şirketleri de bunu poliçe fiyatlarına yansıtıyor. Bundan en büyük rantı hasar danışmanlık merkezleri sağlıyor. O nedenle bu sorununda çözülmesi gerekiyor. Çünkü 30 yaşında bir aracın değer kaybı olması söz konusu olamaz” diye konuşma yaptı.
Gaziantep'te sigorta sektöründe yüzde 60 oranında kayıt dışı çalışan var
Gaziantep’te sigorta sektöründe kayıt dışı çalışanların oranının yüzde 60 civarında olduğunu sözlerine ekleyen Binici, “Sigorta acentesi açmanın en az 100 bin lira maliyeti var. Ancak broker dediğimiz Türkiye çapında şubeleşen GSM şirketleri herhangi bir denetime tabi tutulmadan her insana ekran veriyorlar. Bir bakkala, manava ve fırıncıya bile sigorta ekranını ücretsiz kurulabilir. Bu çantacılığın en üst sınırı. Bu sorun ancak denetim ile çözülür, yoksa başka türlü çözülmez” dedi.
Teknoloji geliştikçe yüz yüze satışlar azalacak
Teknoloji geliştikçe yüz yüze satışların azalacağını belirten Binici, sektörün yavaş yavaş dijitalleşmeye doğru gittiğinin altını çizdi. “Dijital satış ile yüz yüze satışlar arasında büyük bir fark var. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde faaliyet gösteren sigorta acenteleri bizden avantajlı. Çünkü daha geniş kitlelere hitap edebiliyorlar” tespitinde bulundu.