Başkan Peri, “Kentimizde 9 ilçe bulunuyor. Bu ilçelerimizin bünyesinde barınak olması lazımdı fakat yok. Sadece büyükşehir belediyesinin var başka da yok. Şehir merkezine uzak ilçeler olduğundan bir an önce kendi bünyelerinde barınak kurarak hayvanlar ile ilgili sorunları çözmeleri lazım” ifadelerine yer veri.
Her ilçe kendi bünyesinde bir barınak açmalı
Her ilçenin veteriner hekim istihdama yaparak bünyesinde barınak açmasını isteyen Peri, “Ya her ilçe kendi bünyesinde bir barınak açacak. Hayvana dair tüm işlemler bu barınakta yapılacak. Gerekirse ameliyat sonrasında bir süre tedavi ederek yaşam alanlarına geri bırakacak. Ya da karşılıklı protokolle o ilçede bulunan serbest çalışan veteriner hekimlere ücret karşılında kısırlaştırma, aşılama ve diğer işlemler yaptırılarak bu sorun çözülebilir” dedi.
Sokak hayvanlarının sayısı bilinmiyor
Sokak hayvanlarının sayısının bilinmediğini ifade eden Peri, “Kayıt altına alma sistemimiz var, ama tam olarak uygulanamadığı için sokak hayvanlarının sayısını bilemiyoruz. Tüm belediyelerin 2022 yılı sonuna kadar sokak hayvanlarını kısırlaştırma, mikroçip takma ve kayıt altına ve barınak yapma zorunluluğu vardı. Lakin bu uygulamaya alınamadı” tespitini yaptı.
Gaziantep’te sokak hayvanları ile ilgili faaliyetlerin büyükşehir belediyesi tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Peri, “Mevcutta bir barınağımız hizmet veriyor ancak ikincisi de yeni faaliyete geçti. Barınakta kısırlaştırma, mikroçip takma ve kayıt altına alma işlemleri yapılıyor. Üremesini çok fazla kontrol edemediğimiz hayvan sayısı fazla olduğundan daha fazla sayıda barınağımızın olması gerekiyor” şeklinde konuştu.