ANASAYFA arrow right Güncel

Hem mesleki hem de istihdam anlamında tehlike çanları çalıyor

Hem mesleki hem de istihdam  anlamında tehlike çanları çalıyor
YAYINLAMA: 21 Temmuz 2024 / 16.25
GÜNCELLEME: 21 Temmuz 2024 / 16.25

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, ‘’Mevcut fakültelerin 4 bin 500 öğrenci kontenjanı bulunduğu göz önüne alındığında hem mesleki hem de istihdam anlamında tehlike çanları çalıyor’’ ifadelerini kullandı.

İşsiz eczacılar ordusu yaratmayın

Mesleki sürdürülebilirliğimizin sağlanması, nitelikli eczacılık hizmetlerinin devamı ve genç eczacıların yaşadığı istihdam sorununun önüne geçilmesi için yeni bir eczacılık fakültesi daha açılmasını istemediklerini kaydeden Demirci, artık işsiz eczacılar ordusu yaratmayın çağrısında bulundu.

Artık bıçak kemiğe dayandı

Demirci, ‘’Sağlık Bakanlığı’nın 2016 yılında yayınladığı Sağlık İşgücü Raporu’nda bile 2023 yılında, yüzde 30 eczacı istihdamı fazlası olacağı belirtilmişti. Ancak o tarihte 29 olan eczacılık fakültesi sayısı şimdi 62’ye çıktı ve durum çok daha ciddi boyutlara ulaştı. Biz her yeni eczacılık fakültesinin açılışında isyanımızı dile getirdik ama dinleyen olmadı. Artık bıçak kemiğe dayandı’’ serzenişinde bulundu.

Eğitim ticari kaygılardan arındırılarak planlanmalı

Eczacıların, hastaların en yakın sağlık danışmanı olan, pandemiden depreme bütün olağanüstü koşullarda halkın yanında duran ve halk sağlığını her şeyden üstün tutan bir meslek grubunun temsilcileri olduğunu dile getiren Demirci, ‘’Mesleki iş gücümüzün “daha sağlıklı bir toplum” hedefi, hiç şüphesiz ki eczacılık eğitiminin doğru temeller üzerine inşa edilmesini gerekli kılar. Altını çizmek isteriz ki; sağlık gibi stratejik önem taşıyan alanlarda eğitim ticari kaygılardan arındırılarak planlanmalı. Bu hedefle nitelikli sağlık çalışanlarının yetiştirilebilmesi için yeni fakültelere değil mevcut fakültelerde akademik kadroların ve gerekli alt yapının güçlendirilmesine ihtiyaç bulunuyor’’ ifadelerine yer verdi.

Yeni bir eczacılık fakültesine ihtiyacımız yok

‘Nitelikli eczacılık eğitimi ve mesleki sürdürülebilirlik için yeni bir eczacılık fakültesine daha ihtiyacımız yok’ diyen Demirci, ‘’Eczacılık fakültelerine giriş için başarı sıralaması 50 bin olmalı. Mevcut fakültelerin kontenjanları acilen azaltılmalı, akredite olmayan fakültelere öğrenci alınmamalı. Mevcut eczacılık fakülteleri eğitim ve teknolojik anlamda ivedilikle donanımlı hale getirilmeli. Bu fakültelerin bir kısmı yerli ve milli ilaç üretimine hizmet edecek ilaç AR-GE Merkezlerine dönüştürülmeli, mezun olacak meslektaşlarımızın da bu güçlü gelecek hedefine uygun bir eğitim almaları sağlanmalı. Yeni mezun genç meslektaşlarımız için kamuda ve ilaç sanayinde istihdam gerçek anlamda artırılmalı’’ dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *