ANASAYFA arrow right Güncel

Hükümet kaşıkla verdiğini kepçeyle alma politikalarına devam ediyor

Hükümet kaşıkla verdiğini kepçeyle alma politikalarına devam ediyor
YAYINLAMA: 29 Şubat 2024 / 20.05
GÜNCELLEME: 29 Şubat 2024 / 20.05

Gaziantep-Kilis Tabipler Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Antep Şubesi, “Vergide Adalet” konulu ortak açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi K. Doğan Eroğulları ile üyeler katıldı
 

Ortak açıklamayı okuyan Dr. Mecit Nehir, vergide adalet eylemlerinin devam edeceğinin sinyalini verirken, “Vergi dilim sınırları yıllar içinde enflasyonun çok daha altında bir oranda artırılarak daha ilk aydan itibaren yapılan zamlar vergi dilimi içinde kaybolmakta, hükümet kaşıkla verdiğini kepçe ile alma politikalarına devam ediyor” açıklamasını yaptı.

Amacımız vergide adalet ve sabit yüzde 15 vergi

“Vergi adaletinin temel amacı, vergi yükünün yurttaşlar arasında geliri ve insanca yaşam giderleri temel alınarak hak kaybı yaratmadan adaletli ve eşit olarak dağıtılması” diyen Nehir, “Ekonomik krizle birlikte ücretli çalışanların üzerindeki vergi yükü ve temel ihtiyaçlar üzerinden alınan dolaylı vergilerin oranı giderek daha fazla artırılmış, çalışanların üzerine eklenen yük dayanılmaz hale geldi. Amacımız vergide adalet ve sabit yüzde 15 vergi” dedi.

Nehir, “Milyarlarca liralık ihale yapanlardan, kuyumculardan, fabrika sahibi olanlardan alınmayan vergiler bizden bordro üzerinden alınıyor. ASM çalışanlarından haksız ve adaletsiz bir şekilde kesilen vergi uygulamasından vazgeçilene dek, kesintilerin yıl içinde sabit kalması ve vergi kesinti oranının en fazla yüzde 15 ile sınırlanması gerçekleşinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Emek sömürüsüne karşı mücadelemiz sürecek

Aile hekimliği sisteminde yaşanan sıkıntılar ve emekçilerin sorunlarını geçen hafta birçok ilde gerçekleştirilen eylemde dile getirildiğini sözlerine ekleyen Nehir, “Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve TTB AHEK  ile birlikte hazırladığımız eylem programı ile ASM çalışanları üzerindeki vergi yükü ve emek sömürüsüne karşı mücadelede kararlı olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz” şeklinde konuştu.

Yasayı mutlaka iptal ettireceğiz

Sağlıkla ilgili bazı kanunlarda değişiklik yapılması ile ilgili 5 Şubat tarihli kanun teklifi  geçen hafta emek ve meslek örgütlerinin ve muhalefet milletvekillerinin tüm itirazlarına rağmen mecliste kabul edildiğini hatırlatan Dr. Nehir, “Böylece Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına yapılan destek ödemesinin disiplin cezası alınması halinde kesintiye uğraması ile ilgili düzenleme yasallaşmış oldu. Geçmiş yıllarda Sağlık Bakanlığı döner sermaye ek ödeme verilmesi hakkında yönetmelik aleyhine açtığımız davalarda Danıştay disiplin cezası verilmesi halinde ek ödeme kesintisi yapılması ile ilgili maddeleri iptal etmiştir. İptal gerekçesi ise bir fiile 2 ceza olmaz kuralı. Tüm itirazlarımıza rağmen bu yönetmelik maddeleri kanunlaştırıldı. Sağlık torbaya sığmaz diyerek mücadele ettik. Hukuksal ve demokratik mücadelemizin bu konuda da devam edeceğini bir kez daha ifade ediyoruz. Bu yasayı da mutlaka iptal ettireceğiz.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *