ANASAYFA arrow right Güncel

İcra müdürlüklerindeki tüm parasal işlemler bankalar üzerinden olacak

İcra müdürlüklerindeki tüm parasal işlemler bankalar üzerinden olacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.53
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.53

İcra dairelerinin etkinliğinin artırılması projesi başlatıldı... Gaziantep pilot bölge olacak...

 

Adalet Bakanlığı tarafından İspanya ve Yunanistan Adalet Bakanlığı ile ortak yürütülen 'İcra dairelerinin etkinliğinin artırılması' projesi başlatıldı. Projeyi tanıtan Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Erol Mutlu, Gaziantep gibi önemli bir şehri projenin pilot bölgesi olarak seçtiklerini açıkladı.

 

Vatandaş şikayetleri ve

çözüm yoları da ele alınacak

Mutlu, "Bugün burada Yunanistan ve İspanya'dan gelen yetkilileri ile fikir alış verişinde bulunacağız. Bu projenin, icra dairelerinin kurumsal etkinliğinin güçlendirilmesi ve icra müdürleri ve diğer çalışanların yeterliliklerinin artırılması gibi ana başlıkları olan bir projedir. Proje kapsamında icra müdürlüklerindeki tüm parasal işlemlerin bankalar üzerinden gerçekleştirilmesi, icra müdürlüklerin sahada gerçekleştirdikleri icra/haciz işlemlerinde vakıf araçlarının kullanılması, haczedilmez mallar yönünden yeni yasa tasarısı uyarınca yürütülecek işlemler, icra personelinin görev ve yetkileri ile atanmaları, icra müdürlüklerinde görevli personel ile vatandaş şikayetleri ve çözüm yolları gibi konular konuşulacak" dedi.

 

Projeye 1.8 milyon avro harcanacak

Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Erol Mutlu, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker, İspanya, Yunanistan ve Türkiye arasında gerçekleştirilen, Avrupa Birliği tarafından ''AB Katılım Öncesi Yardım Programı'' çerçevesinde desteklenen, finanse edilen İcra Dairelerinin Etkinliğinin Artırılması Eşleştirme Projesi'nin tanıtımı dolayısıyla Gaziantep Adliye Sarayı'nda düzenlenen toplantıda, proje için ihale makamı tarafından uygun görülen bütçenin 1 milyon 800 bin avro olduğunu belirtti.


 

Yüzde 95’i AB tarafından karşılanıyor

Projenin Gaziantep Adliyesi'nde pilot olarak uygulandığını ifade eden Mutlu, şöyle konuştu: ''Bu proje AB tarafından finanse edilen bir projedir. Fakat AB maddi ve uzman desteği sağladı. Onun dışında bu proje tamamen bizim projemiz. Bizim uzmanlarımız tarafından hazırlanıp sunuldu ve kabul gördü. 1 milyon 800 bin avroluk bütçeye sahip olan bu projenin yüzde 95'i AB, yüzde 5'i ise Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanıyor. Bu proje bir eşleştirme projesidir. Eşleştirme projelerinin şöyle bir özelliği var. AB'de gelen uzmanlarla yerli uzmanlar birlikte çalışıyor. Şu anda olduğu gibi biz Avrupa ve İspanya'dan gelen uzmanlarla birlikte çalışıyoruz. Faaliyetlerimizi birlikte yürüteceğiz. Karşılıklı bilgi alışverişinde, tecrübe alışverişinde bulunacağız.''


 

Proje adliye çalışanlarına

vizyon ve ufuk sağlayacak

 

Mutlu, projenin ilk aşamasında pilot adliyelere yerli ve yabancı uzmanlarla birlikte çalışma ziyaretleri gerçekleştireceklerini ifade ederek, bunun Gaziantep'e yaptıkları ilk çalışma ziyareti olduğunu vurguladı. Proje çerçevesinde uzmanların çok detaylı anketler hazırladığını, bu anketlerin avukat, hakim, icra çalışanları ve vatandaşlara yönelik olduğunu ifade eden Mutlu, şunları anlattı: ''Biz bu anketleri 3 günlük çalışma süresi içerisinde yüz yüze uygulayacağız ve daha sonra burada elde ettiğimiz sonuçlarla bir takım çıktılar edinip ona göre yön haritamızı belirleyeceğiz. Ben bu çalışmanın pilot adliyede çalışan hakimlere, savcılara ve Gaziantep'te çalışan personele ciddi anlamda bir vizyon ve ufuk kazandıracağına inanıyorum. Bu noktada ben herkesin azami derecede projeye katkı vermesini istiyorum.'' Proje Yerleşik Eşleştirme Danışma Uzmanı ve Barcelona Ticaret Mahkemesi Mahkeme Müdürü Maria Aranzazu Alameda Lopez ise projeyle adli sisteme olan güvenin artırılmasının amaçlandığını, bunu başarmanın da icra dairelerine güvenin artırılmasından geçtiğini dile getirdi. 
   

 

İcra dairelerinin etkin ve verimli olması gerektiğini vurgulayan Lopez, ''Buna ilişkin olarak bu projeyi başlattık. Proje iki bileşenden oluşuyor. İlk bileşen icra dairesinin kurumsal kapasitesinin artırılması, ikinci aşaması ise icra dairesi çalışanlarının yetkinliklerinin arttırılması'' dedi. Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi İbrahim Cansız da icra dairelerinde ciddi sıkıntılar olduğunu ve bu konuda çalışanlar ve vatandaşlardan şikayetler geldiğini belirtti. 
    

İcra daireleri özelinde bir çalışma yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Cansız, ''İlk defa biz Bakanlık olarak adliyelerde, avukatlar, icra müdürlere ve vatandaşların görüşlerine müracaat ediyoruz. Bu açıdan çok önemli. Çünkü bir sorunla ilgili olarak merkezden ve taşradan bakış açıları alınıyor. Bence ikisi de ölçülmesi gereken bir şeydi'' diye konuştu.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından ilk konuşmacı İspanya Adalet Bakanlığı yetkililerinden Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Maria Aranzazu Alameda Lopez, çalışma alanıyla ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Proje kapsamında Gaziantep'e gelen Türkiye, İspanya ve Yunanistan Adalet Bakanlığı yetkilileri projenin bütün detaylarını adliye çalışanlarıyla paylaştı.

Adalet Sarayı Konferans Salonu'nda yapılan törene Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker, Adalet Komisyonu Başkanı Şefik Arslan ve çok sayıda savcı, hakim avukat ve adliye çalışanı katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker, Türkiye, İspanya ve Yunanistan Adalet Bakanlığı yetkililerine Gaziantep'i pilot bölge seçtikleri için teşekkür ederek, projenin hayırlı olmasını diledi.

 

resim

Adalet Sarayı Konferans Salonu'nda yapılan törene Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker, Adalet Komisyonu Başkanı Şefik Arslan ve çok sayıda savcı, hakim avukat ve adliye çalışanı katıldı.

 

 

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *