ANASAYFA arrow right Güncel

İhracat yüzde 20 düştü üretimde ciddi düşüş var

İhracat yüzde 20 düştü üretimde ciddi düşüş var
YAYINLAMA: 02 Temmuz 2024 / 18.54
GÜNCELLEME: 02 Temmuz 2024 / 18.54

Mobilya sektöründe yüzde 30-40 oranında bir daralma yaşanıyor

Antep’in en önemli sektörleri arasında yer alan mobilya sektöründe yaşanan üretim düşüşü satışlara ve ihracata da yansıdı, ihracatın yüzde 20 geriledi.

İhracat beklentileri karşılamadı

Son 6 aydan beri mobilya fiyatlarının artmadığına dikkat çeken Gaziantep Mobilyacılar Odası Başkanı Ali Kutlu, ham madde fiyatlarında da bir durağanlık olduğunun altını çizdi. ‘’Durağan dönemde yapılan ihracat firmaların beklentilerini karşılamasa da gerek Orta Doğu gerek Afrika ve gerekse de Avrupa’ya ihracat devam ediyor. Ancak ihracatta yüzde 20 oranında bir azalma olduğunu düşünüyoruz’’ dedi. 

Ekonomik sıkıntıları en
az 3-4 ay daha yaşayacağız

Hükümetin uyguladığı ekonomik politikalar ve yüksek faiz oranlarından dolayı yılbaşından beri mobilya sektörün bir daralma yaşandığını ifade eden Kutlu, ‘’Mobilya sektöründe yüzde 30-40 oranında bir daralmanın olduğunu söyleyebiliriz. Daralma olduğu için gerek ham madde gerekse de diğer girdilerin fiyatlarında anormal bir fiyat artışı yaşanmadı. Faiz oranları düşürülmediği sürece piyasaların açılacağını düşünmüyoruz. Faizlerin ise yılsonuna doğru düşeceğini düşünüyoruz. Ekonomik sıkıntıları en az 3-4 ay daha yaşayacağız’’ tespitini yaptı.

Sıkıntıları bir an önce atlatmayı umut ediyoruz

Kutlu, ‘’Yaz mevsimi mobilya sektörünün canlı olduğu dönemler. Şehrimizde de müşterilerimiz fiyatların değişime uğrayacağını hissettiği yaklaşık 5-6 ay önce mobilya ihtiyaçlarını giderdiler. Şimdi bu mobilyaların teslimatları yapılıyor. Bu sıkıntıları bir an önce atlatmayı umut ediyoruz ki piyasalarda bir canlılık olsun. Bu canlılıkta tüm sektörlerimize yansısın’’ ifadelerini kullandı.

Mobilyada üretim yüzde 30 geriledi

Mobilyada üretim kapasitesinin yüzde 70 oranında olduğunu dile getiren Kutlu, üretimin yüzde 30 gerilediği söyledi. ‘’Tüm sektörlerde olan kayıt dışı çalışmanın bizim sektörümüzde yüzde 15-20 dolaylarında olduğunu düşünüyoruz. Ancak kayıt dışı ile mücadelede hükümetimizin başlatmış olduğu çalışmalarla bu sorunun çözüleceğini öngörüyoruz’’ şeklinde konuştu.

Makineleşme konusunda destek bekliyoruz

Ara eleman sorununun sürdüğünü kaydeden Gaziantep Mobilyacılar Odası Başkanı Ali Kutlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Tüm işletmelerimizde maalesef eleman açığımız var. Meslek liselerinin ara eleman sorununun çözümüne bir nebze de olsa katkısı var ancak beklentilerimizin çok altında. Dolayısıyla ara eleman sıkıntısını makineleşmeye ile gidermeye çalışıyoruz. Bu konuda hükümetimizden destek bekliyoruz.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *