ANASAYFA arrow right Güncel

İhracatta en büyük sıkıntımız tanınmamak ve tanımamak

İhracatta en büyük sıkıntımız tanınmamak ve tanımamak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.29
Daha ne olacaktı?

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD)'nin Ayın Konuğu olarak Gaziantep'e gelen Rızanur Meral, dernek üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda, sanayicileri dünyaya açılmaya davet etti. Meral"Türk firmalarının ihracattaki en büyük sıkıntısı, yurt dışında yeterli derecede tanınmamak ve tanımamak" dedi.

STK’lar konusunda çok geç kaldık
Grand Otel’de gerçekleşen programa Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD)'nin davetlisi olarak Gaziantep'e gelen Rızanur Meral, Türkiye'de son 20 yıldan bu yana sivil toplum kuruluşu oluşumlarının hızlandığını ifade ederek, dünya geneline bakıldığı zaman Türkiye'nin bu alanda geç kaldığını belirtti. Zaman zaman 100 yıllık STK'larla tanışıp toplantılar yaptıklarını işaret eden Rızanur Meral, TUSKON'a bağlı derneklerle bu açığı çok çabuk kapattıklarını vurgulayan Meral, birçok ülkenin TUSKON’u örnek aldığını kaydetti. Dünyayı gezdikçe şu gerçekle karşılaştıklarını aktaran Meral, "Bizim ihracat yapmamızın en büyük sıkıntısı maliyet değil. En büyük sebebi ürün kalitesi değil. En büyük sebebi yeterince tanınmamak ve tanımamak. Biz dünya pazarlarını, dünya pazarları da bizi yeterince tanımıyor. Sadece geçen sene yurt dışına 104 ülkeye 7 bin işadamı ile 448 tane heyet gönderdik. Dünyanın değişik bölgelerinden 140 ülkeden 9 bin 500 insanı 550 heyetle Türkiye'de ağırladık. Bu organizasyon dünyanın hiçbir ülkesinde yok" diye konuştu.
Türk sanayicisinin dünya üzerinde ayak basmadık toprak bırakmayacağını dile getiren Meral, adını söylemekte zorlandıkları ülkelere gidip alış veriş yapan işadamlarını kutladı. 75 milyon insanın üretimi ve tüketim kapasitesinin belli olduğunu açıklayan Rızanur Meral, sözellikle son 10 yılda sermaye ulaşımında kapasitelerini arttırdığını kaydetti.Meral, "Kalitemizi ve markamızı arttırdık. Dünya çapında ürünler yapar hale geldik. Maalesef artık Türkiye pazarı bizi kurtarmıyor. Bu yüzden de dünyaya açılıyoruz ve hepiniz açılmasına vesile oluyoruz" şeklinde konuştu.
Türk işadamının yurt dışına yatırım yapmalı mı yapmamalı mı? tartışmasının çok geniş kapsamlı bir konu olduğunu dile getiren Meral, değişme, büyüme ve gelişmenin zamanla herkesi etkileşeceğini söyledi. Bu evrelere ayak uydurmayanların zamana yenik düşeceğini aktaran Meral, Türkiye'de yatırım yapan işadamlarını da kutladığını belirtti. Üyelerinin dünyaya açıldığını, önemli bağlantılar yaptığını, şimdi dünyanın birçok ülkesinde TUSKON üyesi iş adamlarının önemli yatırımları olduğunu dile getiren Meral, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yatırım yaptığımız ülkelerde ülkemizin tanıtımına destek veriyoruz. Dürüst tüccar tiplemesiyle Türkiye'nin itibarını yükseltmeye, Türk mallarının imajını artırmaya çalışıyoruz. Afrika'nın birçok ülkesinde Türk malları yok satıyor. Bunun nedeni oralara giden iş adamlarımızın insanlara güven vermesi ve kaliteli ürünleri ihraç etmesi."
İş adamlarının Ar-Ge ve pazarlamaya daha fazla yatırım yapması gerektiğine dikkati çeken Meral, "Mutlaka bir internet siteniz olmalı. Dünya e-ticarete önem veriyor. Ürünlerinizi internet sitesiniz aracılığıyla da çok rahat pazarlayabilirsiniz" diye konuştu.SHA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *