ANASAYFA arrow right Güncel

İlaç zamları etiketlere yansıdı

İlaç zamları etiketlere yansıdı
YAYINLAMA: 27 Aralık 2023 / 22.46
GÜNCELLEME: 27 Aralık 2023 / 23.10

İlaç zammını değerlendiren Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “Fiyat artışı süreci, zammın yapılacağının erken duyurulmasıyla birlikte zaten kronikleşen ilaç yokları sorununu en üst seviyeye çıkarmakla birlikte, eczanelerin yaşamakta olduğu finansal kriz için de bir çözüm olmadı. Biz eczacılar olarak ilaca zam yapılmasına her zaman karşı çıktık, bu konuda talepkâr olmadık” dedi.

Önemli olan ilacın piyasada bulunabilir olması

 “İlacın vatandaşımız için her zaman ulaşılabilir olması eczacının her zaman ilk önceliği oldu” diyen Demirci, “Önemli olan ilacın piyasada bulunabilir olması gerektiğini her zaman dile getirdik. Fiyat ne olursa olsun en pahalı ilacın bulunamayan ilaç olduğunun altını her fırsatta çizdik. Eczanelerin ayakta kalabilmesi için fiyatın değil, fiyatlandırma sisteminin düzeltilmesi gerektiğini, asıl önemli olan değişikliğin eczanelerin kar oranlarında yapılması gerektiğini defalarca tekrarladık” ifadelerini kullandı. Demirci, “İlaçta fiyatlandırmanın da günümüz gerçeklerine göre yapılması önemli bir gereklilik. Ülkemizin ilaç tüketiminde oransal olarak çok önemli bir yer kaplayan ithal ilaçların bulunabilirliğinin sağlanması için global ölçeklere uyumlu bir politika izlenmesi şart” açıklamasını yaptı.

Bazı ilaçların ülke pazarından çekilmesi ciddi bir halk sağlığı sorununa dönüşebilir

Yakın dönemde tedavide gerçekten önemli yerleri olan bazı ilaçların Türkiye pazarından çekildikleri duyurularına şahit olduklarını, bu durumun yaygınlaşmasının ülkemiz için ciddi bir halk sağlığı sorununa dönüşebileceği uyarısında bulunan Demirci, dünyada uygulanan tedavilerin, kullanılan ilaçların ülkemizde bulunamamasının, bizim insanımızın bu tedavilere erişememesinin kabul edilebilir bir durum olmadığının altını çizdi.

Başkan Demirci, “Sözün özü; eczacı hiçbir zaman ilaç fiyatlarının artmasına ve insanımızın ilaca daha zor ulaşabilir bir duruma gelmesine taraf olmamıştır, olamaz. Eczacının kaygısı öncelikle insanımızın ilaca erişiminin tam olarak sağlanabilmesidir, bunun yanı sıra bu görevi sürdürebilmek için eczanesini ayakta tutabilecek şartların sağlanması. Piyasada olmayan hayati bir ilaç için hasta veya hasta yakınına “ilacınız yok” demek eczacının mesleğini icra ederken yaşadığı en zor zamanları oluşturur” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *