ANASAYFA arrow right Güncel

İlaçta dışa bağımlılığın azaltılması gerekiyor

İlaçta dışa bağımlılığın  azaltılması gerekiyor
YAYINLAMA: 13 Temmuz 2025 / 16.05
GÜNCELLEME: 13 Temmuz 2025 / 16.05

“İthal ilaçların temininde ciddi problem var. Bu ilaçların bazıları alanında tek. Yani yerine başka bir ilacın kullanılması mümkün değil. Bu da tedavilerin aksamasına sebep oluyor’’

İlaçta dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğine dikkat çeken Eczacı Serdari Dalsüren, ‘’Biz eczacılar olarak ilacın piyasada olmadığını söylediğimizde Sağlık Bakanlığı yetkilileri ilaç takip sisteminden kontrol ederek ilacın var olduğunu söylüyor. Ancak Türkiye’de bulunan 35 binin üzerindeki eczanenin belki 1000- bin 500’ünde o ilacın bulunması piyasada olduğunu göstermez. Hastanın elinde reçete eczane eczane dolaşmasına sebep olur. İlaç erişilebilir olmalı’’ dedi.

İthal ilaçların temininde ciddi problemler var

Özellikle yurtdışından direkt ithal edilen tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlarda ciddi sıkıntılar yaşandığını söyleyen Dalsüren, ‘’Büyüme hormonları, erken ergenliğe girmenin engellenmesinde kullanılan ilaçlar ve kalp damar hastalıklarının tedavisinde kullanılan ithal ilaçların temininde de ciddi problemler var. Bu ilaçların bazıları alanında tek. Yani yerine başka bir ilacın kullanılması mümkün değil. Bu da tedavilerin aksamasına sebep oluyor’’ şeklinde konuştu.

Genel bütçeden ilaç harcamalarına ayrılan pay yıllar içerisinde azaldı

İlaçta yaşanan problemin temel nedeninin genel bütçeden ilaç harcamalarına ayrılan payın yıllar içerisinde azalması olduğunu vurgulayan Dalsüren, ‘’2009 yılında genel bütçeden ilaç harcamalarına ayrılan pay 1.6 iken bugün bu oran OECD ülkeleri ortalamasının çok altında olan 0,8 lere düşmüş durumda. Bunun yanında bir diğer etken de ithal ilaçların fiyatları hesaplanırken kullanılan Euro kurunun güncel Euro değerinin çok altında kalması’’ ifadelerini kullandı.

İlerleyen yıllarda ilaç yoklarının daha da artması muhtemel

Dalsüren, ‘’Serbest piyasada güncel Euro değeri 47 TL iken Sağlık Bakanlığı ilaçların fiyatlarını hesaplarken euro kurunu 21,67 TL olarak kullanıyor. İlaç fiyatı hesaplanırken kullanılan Euro kurunun güncel Euro kuruna yaklaştırılmaması durumunda ilerleyen yıllarda ilaç yoklarının daha da artması muhtemel. Sadece ithal ilaçlar değil Türkiye’de üretilen ilaçların da hammaddelerinin birçoğu ithal ediliyor’’ tespitini yaptı.

Kar oranları düşük olan ilaç firmaları ARGE‘ye yeterince kaynak ayıramıyor

İlacın stratejik bir ürün olduğunu ve ilaçta dışa bağımlılığın azaltılması bunun da yolunun genel bütçeden ilaca ayrılan payın artırılmasından geçtiğini kaydeden Dalsüren, ‘’Kar oranları düşük olan ilaç firmaları ARGE‘ye yeterince kaynak ayıramıyor. Hatta üretim maliyetinin artmasından dolayı ilacın fiyatının düşük kalması karşısında birçok ilacı üretmekten vazgeçiyor. Tüm bunlar vatandaşın ilaca erişimini zorlaştırıyor’’ değerlendirmesinde bulundu.

Eczaneler çok ciddi bir gelir kaybı içinde

Eczacı Serdai Dalsüren, konuşmasını şöyle tamamladı: ‘’Personel giderleri ve kiralar en büyük masraf kalemi ve bunlarda son 1 yılda ortalama  yüzde 50 artış oldu 18 Ekim 2024’te yüzde 25 zam aldı ve bu yıl tekrar bir artış olmayacağı söyleniyor. Dolayısıyla ciro içindeki gider oranı çok arttı. Eczaneler çok ciddi bir gelir kaybı içinde.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *