ANASAYFA arrow right Güncel

İngilizler, korsanların ulusu olarak bilinir

İngilizler, korsanların ulusu olarak bilinir
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.33
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.33
Prof. Molly Grene tarafından “Akdeniz Korsanları ve Kurbanları” konulu konferans düzenlendi.
Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda, Amerikan Princton Universty'den Prof. Molly Grene tarafından “Akdeniz Korsanları ve Kurbanları” konulu konferans düzenlendi. 16. Yüzyılın sonlarında İngilizlerin Akdeniz’e girmesinin birçok nedeni olduğuna dikkat çeken Prof. Grene, 16. ve 18. yüzyılın ilk yarısında İngilizler’in korsanların ulusu olarak bilindiğini ifade etti.
Doğu Akdeniz ülkelerinin piyasasının hem tüccarlar hem de korsanlar için ilgi çekici olduğunu belirten Prof. Grene, “Osmanlılar aslında onların gelmelerini istiyorlardı. Çünkü İspanya’ya karşı bir müttefikleri olacaktı. Osmanlılar’ın almak istediği metal gibi birçok ürün vardı. Bu ürünleri de İngilizler Osmanlılara sağlayabiliyorlardı. 1585 – 1604 yılları arasında olan İspanyol savaşında İngilizler yeni bir savaş alanı açmak istiyorlardı. Bu şekilde de Akdeniz’e daha çok yaklaştılar. Savaş öncelikle Atlantik’te devam etti. Özellikle İngiliz gemilerinin ve denizcilerinin gidebilecekleri bir yer gerekiyordu” ifadesinde bulundu.
Prof. Grene, “1574 yılında Akdeniz’deki savaş bittiğinde ne tarz bir savaşın olacağının anlaşılması gerekiyordu. Bildiğimiz anlamdaki savaş büyük bedeller ödenerek, güçlü devletlerin otoriter yayılmacı politikaları sürdüğü savaş aslında bitmişti. Canlı savaş bitmişti ama savaş sonrasında savaştan geriye kalanlar yetersiz ödüllerle başıboş amaçsız bir şekilde tasfiye edilmeye başlanmıştı. Bu sorun hala bizimle birlikte. Amerika’nın Afganistan’daki mücahitler üzerindeki ilgisini desteğini çekmesiyle birlikte Sovyet Savaşı bittiğinde aynı sorunlarda ortaya çıkmıştı” şekilde konuştu.Adem Kesenek
resim

Prof. Grene,16. Yüzyılın sonlarında İngilizlerin Akdeniz’e girmesinin birçok nedeni olduğuna dikkat çekti.



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *