ANASAYFA arrow right Güncel

İnsanca çalışma koşulları, adil bir ücret, güvenli bir gelecek istiyoruz

İnsanca çalışma koşulları, adil bir  ücret, güvenli bir gelecek istiyoruz
YAYINLAMA: 29 Nisan 2025 / 19.50
GÜNCELLEME: 29 Nisan 2025 / 19.50

Hak-İş Gaziantep İl Başkanlığı, işçilerin yargıya erişimi konusunda yaşanılan sıkıntıların çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Kayabaşı, ‘’Son günlerde maalesef bir bakıyoruz ki işkolları yönetmeliğinde değişiklik olmuş. Bu işkolları yönetmeliğindeki değişiklik sendikaların örgütlülüğüyle alakalı geleceğe dair bütün planları değiştiriyor. Gelişmiş toplumlarda hukuk devletinin bir gereği olarak, yönetmelik değişikliği esas olarak sosyal tarafların katılımı ile yapılır. Bu kapsamda iş kolları yönetmeliği ile alakalı yapılan değişikliklerin konfederasyonların görüşü alınmak üzere yeniden geriye çekilmesini konfederasyonların ortak mutabakatıyla iş kolları yönetmeliği ile alakalı düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Yetki davalarına değinen Kayabaşı, işverenlerin yetki tespitlerine somut delil olmadan itirazlarda bulunduğunu, bu durumun yetki tespit süreçlerinin uzun olması nedeniyle işçilerin toplu iş sözleşmelerinden yararlanamadığı süreleri yaşamak zorunda kaldıklarının altını çizdi. ‘’Yetki davalarında yetkisiz mahkemelerde dava açılmasının önüne geçilmesi adına, çağrıda bulunuyoruz. Gerek kanun koyucudan gerekse yargı mercilerinden caydırıcı bir tutum takınmalarını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından işkolları yönetmeliğinin tek taraflı olarak değiştirilmesinin işçi konfederasyonları açısından sosyal diyalog mekanizmalarını çalıştırmayı engellediğini aktaran Kayabaşı, “İşkollarının yönetmelikle belirleniyor ancak bu süreçlerde 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun ilgili maddesinde yönetmelikle alakalı konfederasyonların görüşü alınarak yönetmelik yapılacağı yönünde bir düzenleme var’’ hatırlatmasını yaptı.

Kayabaşı,  “Hak-İş olarak iş kanunu ile istihdam arasındaki ilişkinin doğru kurulmasını, iş güvencesi hükümlerinin kapsamının genişletilmesini, esnek çalışmaya ilişkin hükümlerin güvence boyutunun sağlam temellere oturtulmasını, denetim zaaflarını giderecek mekanizmaların güçlendirilmesini, işe iade hükümlerinin ve çalışma sürelerinin revize edilmesini, kanuni süreleri aşan fazla çalışmanın önlenmesini, işçilerin sendikalarda örgütlenme ve kolektif sözleşme yapma imkanını yok etmeyecek şekilde bütünsel bir anlayışla yeniden düzenlemelerin yapılmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

Hak-İş Gaziantep İl Başkanımız Halil İbrahim Tanrıöver, ‘’Biliyoruz ki, emeğin hakkı, güçlü bir dayanışma ve kararlı bir mücadele ile alınır. Bu hafta boyunca, ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi burada Gaziantep’te de; örgütlenmenin önündeki engelleri aşmak, kayıt dışı istihdamla kararlı bir mücadele yürütmek, refahın adil paylaşımı için sosyal politikaların geliştirilmesini talep etmek, 696 sayılı KHK mağduriyetlerini dile getirmek, emeklilik sistemindeki adaletsizliklere dikkat çekmek ve iş mevzuatımızdaki güncel sorunlara çözüm aramak için bir aradayız. Biz Hak-İş olarak, emeğin kutsallığına inanıyor, alın terinin hakkını almak için dün olduğu gibi bugün de mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. İnsanca çalışma koşulları, adil bir ücret, güvenli bir gelecek istiyoruz’’ dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *