ANASAYFA arrow right Güncel

İnsanların mağduriyeti acilen giderilmeli

İnsanların mağduriyeti acilen giderilmeli
YAYINLAMA: 08 Mayıs 2024 / 18.43
GÜNCELLEME: 08 Mayıs 2024 / 18.43

Orta hasarlı binalar kurtarılabilecek durumda ise kurtarılmaması ve bekletilmesi hem insanlara haksızlık hem de ülke ekonomisine büyük bir zarar

Gaziantep’te çok sayıda orta hasarlı bina olduğunu dile getiren Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi Eski Başkanı H. Özgür Girişken, “Orta hasarlı binalar, belli bir süre içerisinde güçlendirme projesi yapılırsa ve ruhsat alırsa yıkılmayacaktı. Ama geçmiş yıllarda belediyelerin yaptığı bir hatanın sonuçlarını bugün görüyoruz. Dolayısıyla mağdur insanların mağduriyetinin giderilmesi ve birilerinin elini taşın altına koymasının zamanı geldi” çağrısında bulundu.

Binaların iskan alınmadan yurttaşların oturmasına izin verilmiş

Pek çok vatandaşın binalarına güçlendirme projesi yaptırarak dayanıklı hala getirerek yeniden taşınmanın telaşında olduğunu söyleyen Girişken, “Binaların iskan alınmadan yurttaşların oturmasına izin verilmiş. Ayrıca hem ruhsatlı hem de iskanlı olmasına rağmen projenin ruhsata aykırı yapıldığı durumlarla karşı karşıyayız. Yapı projesine uygun yapılmamış ama yine de bir şekilde iskan alınmış binalar var” tespitini yaptı.

Bakanlığın işin içine girmesi gerekiyor

Girişken, “Belediyelerde çalışanlar ‘Ruhsata aykırı yapılmış bir yapının güçlendirme projesine ruhsat verirsek hukuki ve teknik olarak büyük bir risk alıyor olabilir miyiz acaba’ diye düşünüyor. Bu nedenle belediyelerde çalışanlar bu ruhsat taleplerini geri çevirmelerini anlayışla karşılıyoruz. Bakanlığın işin içine girerek ruhsatın uygunluğunu onaylamasını ve desteklemesini gerektiren bir düzenleme yapılması herkesin lehine olacak” açıklamasını yaptı.

Orta hasarlı binalar yeniden değerlendirilmeli

Orta hasarlı olup da iskanı veya ruhsatı olmayan binaların yıkılmasının doğru olmadığını dile getiren Girişken, “Binaların yıkılması öncelikle milli bir servet kaybı olduğunun altını çizelim. Yeni inşaat yapmak hiç kolay bir şey değil. Genel olarak inşaat sektörü çok zor durumda ve maliyetler anormal boyutlara ulaştı. Bu şartlar altında orta hasarlı binalar kurtarılabilecek durumda ise kurtarılmaması ve bekletilmesi hem insanlara haksızlık hem de ülke ekonomisine büyük bir zarar. Şehrimiz, barınma krizin çok yüksek olduğu bir noktada. Orta sınıf mahallelerde bile kiralık daireler 15-20 bin lira arasında iken kurtarılacak binaların yıkılması yapılabilecek en kötü şey. O yüzden orta hasarlı binaların yeniden değerlendirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Hak sahiplerinin kayıpları göz önünde bulundurulmalı

Ortada bir belirsizliğin olduğunu sözlerine ekleyen Gaziantep Şubesi Eski Başkanı H. Özgür Girişken, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Altı dükkan ve üstünde daireler olan orta hasarlı binalar var. Yeni düzenlemeye göre artık apartmanların altında dükkan olmayacak. Bu binaların yıkılıp yerine yenisi yapıldığında dükkan sahipleri dükkanlarının giriş kat dairelere dönüştüğünü görecek. Bu koşullar altında ticari mekana sahip birisi zemin kat dairesinin daha az değerli olarak tapusunda görecek. Bu konuda yapılabilecek bir şey yok. Ancak hak sahiplerinin kayıpları göz önünde bulundurulmalı.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *