15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı Eylül ayında bir önceki aya göre 120 bin kişi artarak 3 milyon 482 bin kişiye çıktı. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık yükselişle yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleşti. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı da bir önceki aya göre 1,2 puanlık artışla yüzde 19,6 oldu.
İşsizlik rakamlarında mevsimlerin geçiş dönemlerini dikkat alınması gerektiğini söyleyen Türk İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, “Yükselen işsizlik oranlarının yeniden düşüşe geçeğini ve Avrupa standardı olan yüzde 5 seviyelerini gerileyeceğini düşünüyoruz. Bunun için hükümet, ekonomik yatırım ve programlara devam ediyor. İşsizlik rakamlarının nasıl olacağı tamamen üretim odaklı politikalarına bağlı. Üretim desteklendiği sürece istihdam, istihdam artıkça üretim artacak. Kısacası bu ikisi birbiriyle doğru orantılı” tespitinde bulundu.
Sarıca, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İŞKUR aracılığıyla istihdamı artırmak için çalışmalar yapıyor. Örneğin; kentimizde seyyar istihdam araçlarıyla ilçelerde iş talebinde bulunanların talepleri alınıyor ve bu sayede işveren-iş arayan buluşturulmaya çalışılıyor” değerlendirmesini yaptı.
Beklentimiz asgari ücretin enflasyon altında kalmaması
Şu anda işçilerin en büyük beklentisinin EYT’nin çıkması ve asgari ücretin yükseltilmesi olduğunu kaydeden Sarıca, “Yakın zamanda EYT ile ilgili yasal bir düzenleme yapılacağının müjdesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı verdi. Toplumun beklentilerini karşılayacak bir düzenlemeyle insanların sorunları çözülür. Daha sonraki süreçte asgari ücret belirlenmesi gelecek. Hükümetimiz asgari ücretinin enflasyon altında ezilmeyeceği dile getiriyor. Bizim de beklentimiz asgari ücretin enflasyon altında kalmaması” ifadelerine yer verdi. Fatma Karabacak