ANASAYFA arrow right Güncel

İşyerlerinde gürültü sınırları belirlendi

İşyerlerinde gürültü sınırları belirlendi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.58
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.58
Çalışanların Gürültü İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik Resmi gazetede yayımlandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Çalışanların Gürültü İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik Resmi gazetede yayımlandı. Çalışanların gürültüye maruz kalmaları sonucu oluşabilecek sağlık ve güvenlik risklerinden, özellikle işitme ile ilgili risklerden korunmaları için asgari gereklilikleri belirleyen yönetmelik Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Direktifine paralel olarak hazırlandı
Buna gör, işveren Resmî Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği uyarınca işyerinde gerçekleştirilen risk değerlendirmesinde, gürültüden kaynaklanabilecek riskleri değerlendirirken; anlık darbeli gürültüye maruziyet dahil maruziyetin türü, düzeyi ve süresine, Maruziyet sınır değerleri ile maruziyet eylem değerlerine gereken önemi verecek. 

İşveren, risklerin kaynağında kontrol edilebilirliğini ve teknik gelişmeleri dikkate alarak, gürültüye maruziyetten kaynaklanan risklerin kaynağında yok edilmesini veya en aza indirilmesini sağlayacak. İşveren, maruziyetin önlenmesi veya azaltılmasında, risklerden korunma ilkelerine uyacak ve özellikle; gürültüye maruziyetin daha az olduğu başka çalışma yöntemlerinin seçilmesini, yapılan işe göre mümkün olan en düşük düzeyde gürültü yayan uygun iş ekipmanının seçilmesini dikkate alacak.
İşyerinde en yüksek maruziyet eylem değerlerinin aşıldığının tespiti halinde, işveren; önlemleri dikkate alarak, gürültüye maruziyeti azaltmak için teknik veya iş organizasyonuna yönelik önlemleri içeren bir eylem planı oluşturarak uygulamaya koyacak. Gürültüye maruz kalınan çalışma yerlerini uygun şekilde işaretleyerek, işaretlenen alanların sınırlarını belirleyerek teknik olarak mümkün ise bu alanlara girişlerin kontrollü yapılmasını sağlayacak. Aynı zamanda işveren, bu Yönetmeliğe göre alınacak tedbirlerin, özel politika gerektiren gruplar ile kadın çalışanların durumlarına uygun olmasını sağlayacak.
Gürültüye maruziyetten kaynaklanabilecek riskler,tedbirler ile önlenemiyor ise işveren; çalışanın gürültüye maruziyeti en düşük maruziyet eylem değerlerini aştığında, kulak koruyucu donanımları çalışanların kullanımına hazır halde bulunduracak. Kulak koruyucu donanımların kullanılmasını sağlamak için her türlü çabayı göstererek alınan kişisel korunma tedbirlerinin etkinliğini kontrol edecek. İşveren tarafından sağlanan kulak koruyucu donanımlar; işitme ile ilgili riski ortadan kaldıracak veya en aza indirecek şekilde seçilecek. Çalışanlar tarafından doğru kullanılıp korunacak. Hijyenik şartların gerektirdiği durumlarda çalışana özel olarak sağlanacak.
Maruziyet sınır değerlerinin aşıldığının tespit edildiği durumlarda, işveren; maruziyeti, sınır değerlerin altına indirmek amacıyla gerekli tedbirleri alarak, maruziyet sınır değerlerinin aşılmasının nedenlerini belirleyecek ve bunun tekrarını önlemek amacıyla, koruma ve önlemeye yönelik tedbirleri gözden geçirerek yeniden düzenleyecek.
Gürültüye bağlı olan herhangi bir işitme kaybında erken tanı konulması ve çalışanların işitme kabiliyetinin korunması amacıyla; işveren; işyerinde gerçekleştirilen risk değerlendirmesi sonuçlarına göre gerekli görüldüğü hallerde, işyeri hekimince belirlenecek düzenli aralıklarla, çalışanların sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlayacak. En yüksek maruziyet eylem değerlerini aşan gürültüye maruz kalan çalışanlar için, işitme testleri işveren tarafından yaptırılacak.
Risk değerlendirmesi ve ölçüm sonuçlarının bir sağlık riski olduğunu gösterdiği yerlerde, en düşük maruziyet eylem değerlerini aşan gürültüye maruz kalan çalışanlar için de işitme testleri yaptırılabilecek. İşitme ile ilgili sağlık gözetimi sonucunda, çalışanda tespit edilen işitme kaybının işe bağlı gürültü nedeniyle oluştuğunun tespiti halinde; Çalışan, işyeri hekimi tarafından, kendisi ile ilgili sonuçlar hakkında bilgilendirilecek. İşveren ise; İşyerinde yapılan risk değerlendirmesini gözden geçirerek, riskleri önlemek veya azaltmak için çalışanın gürültüye maruz kalmayacağı başka bir işte görevlendirilmesi gibi gerekli görülen tedbirleri uygulayacak.SHA




Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *