ANASAYFA arrow right Güncel

Kamu emekçileri sefalet İçinde yaşamaya devam edecek

Kamu emekçileri sefalet İçinde yaşamaya devam edecek
YAYINLAMA: 11 Temmuz 2023 / 22.44
GÜNCELLEME: 11 Temmuz 2023 / 22.45
KESK Gaziantep Şubeler Platformu, SGK İl Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamada “Yoksulluk ve sefalet düzenine karşı insanca yaşayacak ücret, güvenceli iş, güvenli gelecek mücadelesinde omuz omuza vermeye çağırıyoruz” dedi

Büro Emekçileri Sendikası Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Çiçek, “İktidarın iddia ve estirdiği rüzgârın aksine gerçek enflasyon oranı dikkate alındığında yoksulluk sınırının yaklaşık yarısına denk gelen bu artışla kamu emekçileri sefalet koşullarında yaşamaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

 

8 bin 77 TL'lik artışın taban aylık katsayısı artışı yoluyla değil tüm kamu emekçilerine seyyanen artış olduğunu kaydeden Çiçek, “Söz konusu 8 bin 77 TL seyyanen artış mevcutta ödenmekte olan aylık, tazminat, ödenek, ikramiye, döner sermaye payı gibi pek çok unsurun hesabında dikkate alınmayacak. Dolayısıyla kıdem tazminatı oranı da açıklandığı üzere yüzde 74 değil, seyyanen zam nedeniyle daha düşük oranda artacak” dedi.

Torba yasada 2,5 milyon kamu emekçisi emeklisi yok sayıldı

Torba yasadaki maaş artışlarında 2,5 milyon kamu emekçisi emeklisinin yok sayıldığını ifade eden Çiçek, “2,5 milyon emeklinin maaşında sadece enflasyon farkı ve toplu sözleşme artışı toplamı olan yüzde 17,55 oranında bir artış yapılacak. Bu durumda mevcutta 7 bin 950 TL olan en düşük memur emeklisi maaşı sadece 1.395 TL artarak 9.345 TL' de kalacaktır. Bu haksızlık kabul edilemez. KEKS olarak yıllardır iktidarların bizi refahta değil, yoksullukta ve sefalette eşitlemeye çalıştığına dikkat çekiyoruz. 21 yıldır ülkeyi yönetenlerin kamu emekçilerini sefalette eşitleme hedefi bu torba yasa ile daha da netleşti. Çünkü resmi verilere göre 12 yıl önce en düşük kamu emekçisi maaşının 1,5 katı olan ortalama kamu emekçisi maaşı 8 bin 77 TL'lik seyyanen artış sonucunda 1,1 katına inecek” hatırlatmasını yaptı.

15 günlük maaş farkı kamu emekçilerinin cebinden çıkacak

Yönetin Kurulu Üyesi Çiçek, “İktidar rakamlara takla attırmayı ve gerçekleri ters yüz etmeyi bırakmadığı sürece emekçilerin sefalet koşullarında bir değişiklik olmayacak. İktidar bir nebze olsun bir rahatlama yaratmak istiyorsa öncelikle yapılacak maaş artış oranının tamamı, taban aylık katsayısı artışı şeklinde olmalı. Aksi takdirde bu şekli ile uygulanırsa bundan sonraki kamu emekçisi maaşlarının artışında, emekli maaşı ve ikramiyesinde söz konusu artışlar dikkate alınmamış olacak. Böylece kamu emekçileri ve emeklileri arasındaki maaş uçurumu daha da artacak. TBMM’ye sunulan en düşük kamu emekçisi maaşının 22 bin TL’ye çıkarılmasına ilişkin yasanın uygulama tarihi 15 Temmuz 2023 değil, 1 Temmuz 2023 olmalı. Bu yapılmadığı takdirde 15 günlük maaş farkı kamu emekçilerinin cebinden çıkmış olacak” açıklamasında bulundu.

En düşük kamu emekçisi maaşı 40 bin TL’nin üzerinde olmalı

Yapılan araştırmalara göre; bir kişinin günlük sağlıklı beslenme maliyeti 424 TL, yaşam maliyetinin ise 17 bin 188 TL olduğuna dikkat çeken Çiçek, “4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 12 bin 500 TL, yoksulluk sınırının 40 bin TL olduğu bir ülkede kamu emekçisi, emekliler ve işçiler sefalet koşullarında yaşıyor demek. Buradan bir kez daha doğacak hak kayıpları için uyarıyoruz. Kamudan emekli olanların açlığa mahkûm edilmesi affedilecek ya da “İyileştirmeye çalışacağız” denilerek geçiştirilecek bir durum değil. Bu vesileyle en düşük kamu emekçisi maaşının 22 bin TL değil, 40 bin TL olan yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret olması talebimizi yineliyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *