ANASAYFA arrow right Güncel

Karşılıksız çekte yeni mekaznizmalar devreye girmeli

Karşılıksız çekte yeni mekaznizmalar devreye girmeli
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.54
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.54
Çekin güvenilir bir ödeme aracı olma özelliğini yitirmemesi için alacaklıyı da mağdur etmeyecek
Karşılıksız çek konusunda, caydırıcılığı artıracak yeni mekanizmaların hayata geçirilmesi gerektiğinede dikkat çeken GTO Başkanı Mehmet Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Çekin güvenilir bir ödeme aracı olma özelliğini yitirmemesi için alacaklıyı da mağdur etmeyecek şekilde ve aynı zamanda caydırıcılığı yüksek uygulamaların devreye girmesi gerekmektedir” dedi.

Çeki veren bankanın
sorumluluğu da artırılmalı
Elinde karşılıksız çek bulunan kişi ya da firmanın mağduriyetinin önlenmesi için karşılıksız çekte caydırıcılığı sağlayacak yeni mekanizmaların devreye sokulmasını isteyen Aslan, “Karşılıksız çekte, caydırıcılığı arttıracak yeni mekanizmalar hayata geçirilmesi yanında çeki veren bankanın da sorumluluğu biraz daha artırılmalı. Bankalar krediyi verirken nasıl ince eleyip sık dokuyorlarsa, çekte de aynı uygulama yapılmalı, ödeyemeyecek durumda olanlara karne verilmemeli."
Yeni TTK’nın altyapısı hazır değil
GTO Başkanı Aslan, 1 Temmuz 2012 yılında yürürlüğe girecek olan Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) uygulanması ile ilgili alt yapının hazır olmadığını, bu nedenle yasanın yürürlüğünün ertelenmesi gerektiğini dile getirdi. Aslan bu konuda yaptığı değerlendirmede şu görüşlere yer verdi: “2011 yılı Ocak ayında çağın gereğine uygun diye tamamen iyi niyetle çıkarılan yeni TTK'nın yürürlüğü 'iş alemi, yeni kurallara alışkın değil, uyum sağlaması zaman alır diye' 1 Temmuz 2012 yılına kadar ertelenmişti. 1 Temmuz'da bu kanun yürürlüğe girecek. Yeni Kanun anonim ve limited şirketlere ciddi bir ek mali yük getirecek. Şirketlerin büyük veya küçük olmasına, sermayesine, ortaklar arasında ilişkilere, çalışan sayısına, cirosuna bakılmaksızın bağımsız dış denetime tabi olmaları zorunlu hale geliyor. Oysa gelişmiş tüm ülkelerde bu kriterlere dikkat edilir. Şirketler için internet sitesi zorunluluğu olması da ekonomik külfet getiriyor. Kurumsallaşma sürecinde KOBİ'ler kanunun yükümlülüklerini yerine getirebilecek iken, mikro ve küçük ölçeklilerin kurumsallaşmaya ayak uydurabilmeleri epey bir zaman alacaktır. Şirketler internet web sitesi açmak, bazı firma bilgilerini siteye yansıtmak, ekonomik riskleri izlemek ve önlem almak, iş akış süreçlerini belirlemek, muhasebe düzeninde Türkiye Muhasebe Standartlarını uygulamakta zorluk çekebilirler. Bu durumun aşılabilmesi için zamana ihtiyaç var. Bu çerçevede, muhasebe yapılarında gereken köklü değişiklikler, birçok işletmeyi zorlu bir sürece sokabilir. Bağımsız denetimin zorunlu hale getirilmesi, risklerin azaltılması ve kurumsallaşma adına büyük faydalar sağlayan yeni bir dönem başlatacak olmakla birlikte, birçok işletmenin bu konuda da sıkıntılar yaşayabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle Kanunun yürürlük tarihi ertelenmelidir. Oda olarak Yeni TTK'nın getirdiği yeniliklerin ve değişimlerin tanıtımına yönelik bir çok toplantı gerçekleştirdik. Bundan sonra da üyelerimizi, iş alemini ve kamuoyunu bilgilendirmek için seri toplantılar yapmaya sürdüreceğiz."
Meclis Başkanı Zeki Yağcı'nın yönetiminde gerçekleştirilen Meclis Toplantısında konuşan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgedeki gelişmelerin ülkemize etkileri, Fransa'da senatoda kabul edilen Ermeni Soykırımını İnkar Tasarısı, Türk Ticaret Kanunu, Çek Yasası'ndaki değişikliler konusunda görüşlerini dile getirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *