Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında açıklama yapan Gaziantep SGK İl Müdürü Mehmet Uzun, ‘’Kayıt dışı istihdam ülke olarak hepimizin sorunu ve sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini, gelecek kuşakların güvencesini riske atıyor’’ ifadelerini kullandı.
Kayıt dışı istihdamla mücadele amacıyla birçok strateji geliştiriyoruz
Uzun, ‘’Sosyal Güvenlik Kurumu olarak kayıt dışı istihdamla mücadele amacıyla; hizmet kalitesinin artırılması, kurumlar arası veri paylaşımına dayalı çapraz denetimler, denetim sisteminin etkinliğinin artırılması, teşvik uygulamalarıyla işveren üzerindeki mali yükün azaltılması, bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri gibi birçok strateji geliştiriyoruz’’ açıklamasında bulundu.
Kayıtsız istihdam sağlayan işverenlerin, haksız rekabete neden oldukları gibi aynı zamanda ekonomik düzeni de bozduklarını kaydeden Uzun, kayıt dışının tespiti halinde ciddi para cezaları ile diğer hukuki yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklarının altını çizdi. ‘’Devlet tarafından yönetilen bu sistem; vatandaşlara sağlık hizmeti sunmak, asgari gelir düzeyini sağlamak ve yaşlılık, hastalık, malullük, işsizlik, iş kazası gibi nedenlerle çalışamadıkları dönemlerde onları koruyarak bu risklerin doğurduğu zararları telafi etmeyi hedefliyor’’ şeklinde konuştu.
Türkiye’de gelişmiş bir sosyal güvenlik sistemi var
Türkiye’de gelişmiş bir sosyal güvenlik sisteminin bulunduğuna dikkat çeken İl Müdürü Uzun, ‘’Bu sistemden faydalanmanın temel şartı ise kayıtlı çalışmak. Sosyal güvenliğin bu denli önemli olmasına rağmen, bazı vatandaşlarımızın hâlâ sosyal güvencesi bulunmuyor. Kayıt dışı istihdam, çalıştığı halde hizmetlerinin veya prime esas kazançlarının Sosyal Güvenlik Kurumuna hiç bildirilmemesi veya eksik bildirilmesidir. Bu durumun hem çalışan hem işveren hem de devlet açısından ciddi olumsuzluklara yol açıyor’’ açıklamasında bulundu.
Sigortasız çalışanların, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık, analık gibi sigorta kapsamındaki yardımlardan yararlanamaz; yaşlılık, malullük aylığı, iş göremezlik ödeneği, işsizlik maaşı, kıdem ve ihbar tazminatı gibi birçok yasal haktan mahrum kaldıklarını, kayıtsız istihdam sağlayan işverenlerin, haksız rekabete neden olduklarını söyleyen Uzun, ekonomik düzeni bozduklarını ve kayıt dışının tespiti halinde ciddi para cezaları ile diğer hukuki yaptırımlarla karşı karşıya kaldıklarını, devlet açısından kayıt dışı istihdamın, prim ve vergi kaybına neden olduğunu aktardı.