ANASAYFA arrow right Güncel

Kendimizi emniyette hissetmemiz için bu iki proje olmazsa olmazımız

Kendimizi emniyette hissetmemiz için bu iki proje olmazsa olmazımız
YAYINLAMA: 06 Haziran 2023 / 21.43
GÜNCELLEME: 06 Haziran 2023 / 21.44
Düzbağ Barajı’nın yanı sıra İncesu-Aktoprak mevkiinde 1 milyon metreküp kapasiteli yeni bir arıtma suyu tesisi yapılacağının müjdesini veren Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü (GASKİ) Hüseyin Sönmezler, projelerin hazır olduğunu ve temellerin atılması için görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Düzbağ Barajının maliyetinin 350-400 milyon dolar civarında olduğunu söyleyen Sönmezler, finansman için çalışmaların devam ettiğini belirtti. “Gelecekte kendimizi daha emniyette hissetmemiz için bu iki proje olmazsa olmazımız” ifadelerini kullandı.

50 milyon dolar bütçeli yeni bir arıtma suyu tesisi planlıyoruz

Sönmezler, “Baraj ile birlikte şehir merkezinde bulunan Hacıbaba Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin yetersiz olması sebebiyle İncesu-Aktoprak mevkiinde 1 milyon metreküp kapasiteli ve 50 milyon dolar bütçeli yeni bir arıtma suyu tesisi planlıyoruz. Bunun da projesi hazır, finansman ile ilgili görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

180-200 milyon metreküp suyu alabilecek baraj projemiz hazır

Küresel iklim değişikliğinin yağış rejimlerinde gözlemlediklerinin altını çizen Sönmezler, “Gaziantep bölgesindeki Göksu havasına regülatörlü yapının yerine baraj yapmak istiyoruz. Baraj ile ilgili projemiz hazır. İnşaatın bir an önce başlaması için çalışmalarımız sürüyor. Düzbağ’dan su regülatör vasıtasıyla geldiği için depolanamıyor, terfi ediyoruz. Baraj olduğunda ise su içerisine birikecek. 180-200 milyon metreküp suyu alabilecek baraj projemiz hazır. Baraj faaliyete geçtiğinde hem suyun bize ne kadar yeteceğini biliyor olacağız hem

Gaziantep kaliteli suya daha hızlı ulaşacak hem su güvenliğini sağlamış olacağız hem de enerjiye para harcamayacağız” açıklamasında bulundu.

Şu anda Gaziantep’in temel su kaynağı Düzbağ

Sönmezler, “Deprem anında Düzbağ’da tektonik hareketler sonucunda suda bulanma oldu, ancak bulanıklık geçti. Şu anda Gaziantep’in temel su kaynağı Düzbağ iken ikinci kaynağımız Kartalkaya barajımız ve diğer kaynağımız ise Kahramanmaraş sınırları içerisinde yer alan Mizmilli kuyularımız. Haziran, Temmuz ve ağustos aylarından sonra su azalması halinde Kartaklaya barajından su almak zorunda kalabiliriz. Devlet Su İşleri ile görüşmelerimizi yaparak, Kartalkaya barajında ki suyun belli bir miktarının tarımsal sulamada kullanılmasını, geriye kalan suyun ise bizlere yedek akçe olarak bırakılmasını istedik. Bu konuda yazışmalarımız ve görüşmelerimiz sürüyor” şeklinde konuştu.

Getirmekte çok zorlandığımız suyun dikkatli kullanılması çok ama çok önemli

“Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında bir damla suyu bile tüketirken, çok dikkatli olmamamız gerekiyor” uyarısında bulunan Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü (GASKİ) Hüseyin Sönmezler, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çim sulamada şebeke suyu değil de kuyu suları yapılmasını istiyoruz. Çünkü su çok kıymetli. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, iklim değişikliğinin en fazla etkilediği bölgelerin başında yer alıyor. Su olmayan bir bölgede yaşıyoruz. Suyumuzun yüzde 95’i Kahramanmaraş’tan geliyor. Getirmekte çok zorlandığımız suyun dikkatli kullanılması çok ama çok önemli.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *