Maliyetler arttı, dondurmaya yüzde 25 zam yapıldı
Dükkan kirası, stopaj, işçilik, sigorta primleri, fıstık ve diğer giderlerin artması sonucunda dondurmaya yüzde 25 oranında zam yapıldı. Sade dondurmanın kilogramı 300 liradan 400 liraya, karışık dondurmanın kilogramı 450 liradan 600 liraya ve fıstıklı dondurmanın kilogramı ise 600 liradan 800 liraya yükseldi.
Havaların sıcak olmasıyla satışlar arttı
Havaların sıcak olmasıyla birlikte dondurma satışlarının arttığına dikkat çeken Gaziantep Helvacılar ve Dondurmacılar Odası Başkanı Emin Özlü, ‘’Satışlarımız bu şekilde devam ederse sezon tamamlanana kadar iyi bir ciro yapacağımızı düşünüyoruz’’ dedi.
Esnafımız elini taşın altına koydu ve kazançlarından fedakarlık yaptı
Dondurma fiyatlarına yüzde 25 oranında zam yapıldığını sözlerine ekleyen Özlü, ‘’Sade dondurmanın kilogramı 300 liradan 400 liraya, karışık dondurmanın kilogramı 450 liradan 600 liraya ve fıstıklı dondurmanın kilogramı ise 600 liradan 800 liraya çıkarttık. Yaptığımız zam asgari ücrete yapılan kadar bile değil. Vatandaşın dondurma yemesi için esnafımız elini taşın altına koydu ve kazançlarından fedakarlık yaptı’’ ifadelerini kullandı.
Bir üründe yüzde 14 zararımız var
Dükkan kiralarının yüzde 65 ve üzerinde zamlandığını kaydeden Başkan Özlü, ‘’Dükkan kiralarının yüksek olması esnafımızın belini büküyor. Personele asgari ücretin üzerinde maaş ödüyoruz. Ürün aldığımız yüzde 1 olan KDV, ürünü işleyip sattığımız yüzde 10’a yükseliyor. Aradaki yüzde 9’luk fark cebimizden gidiyor. Bankada yüzde 5 alıyor. Bir üründe yüzde 14 zararımız var. Dolayısıyla ürün alırken yüzde 1 olan KDV’nin yüzde 10’a yükselmesini istiyoruz. Bunun yanı sıra bir iş yerinde çalışan kişi sayısı 1 ile 10 arasında değişiyorsa, sigorta primlerinin yüzde 50 düşürülmesini talep ediyoruz’’ açıklamasını yaptı.
Verginin vergisini ödüyoruz
‘Verginin vergisini ödüyoruz’ diyen Özlü, ‘’Kiranın stopajını ve çalışan personelin sigorta prim stopajlarını biz ödüyoruz. Bize süt getiren kişinin bile vergisini biz ödüyoruz. Her şeyin vergisini esnafın üzerine yıkıyorlar. Ayrıca en büyük sorunumuz ara elemanın olmaması. Birçok işletme ailesi ile birlikte çalışıyor. Daha önce ara eleman sorununu çözmek için birçok proje yaptık lakin sektörün ihtiyacının karşılamaktan uzak olduğunu gördük. Herkes, çocuğunun okumasını istiyor. Ama bu ülkenin esnafa da ihtiyacı var’’ şeklinde konuştu.
Kayıt dışı çalışanlara kesinlikle izin vermeyeceğiz
Kaçak dondurma satışlarının bittiğini vurgulayan Gaziantep Helvacılar ve Dondurmacılar Odası Başkanı Emin Özlü, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Geçmiş yıllarda şehrin birçok noktasında araçlarda dondurma satılırdı. Bu dondurmanın hem sağlığa hem de esnafımıza zararı olduğunu dile getirmiştik. Sonrasında belediyelerimiz bu konuya el attı, satış yapanların tezgahlarını topladı. Kayıt dışı çalışanlara kesinlikle izin vermeyeceğiz. Kayıtlı olarak çalışan esnafımıza ise desteğimiz tam. Her türlü konuda kendilerine yardımcı olmaya hazırız.’’