ANASAYFA arrow right Güncel

Kira artışı yüzde 60 oranında olsun

Kira artışı yüzde 60 oranında olsun
YAYINLAMA: 22 Mayıs 2023 / 21.47
GÜNCELLEME: 22 Mayıs 2023 / 22.16
Ayakkabı terlik imalatında kullanılan tüm kalemlere zam geldiğine dikkat çeken Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, yüksek kira artışlarının ayakkabı üretimine büyük zarar vereceğini, hatta esnafın kepenk kapatacak noktaya getirebileceği uyarısında bulundu

İnce, “Gaziantep olarak ayakkabı ve terlik ihracatının yüzde 52’ini Orta doğu, yüzde 48’sini ise Avrupa ve Rusya bölgesine yapıyoruz. Ancak maliyetlerin artması ve kurların belli bir aralıkta sıkışması imalatçımıza, terlik ve ayakkabı ihracatı yapan esnafımıza zarar veriyor. Bu da hem yurt içinde hem de yurt dışındaki pazar kaybetmemize neden oluyor” dedi.

Yüzde 100’e yakın enflasyon var

“TÜFE-TÜFE baz alınarak kiralara yüzde 60’ı geçmeyecek şekilde zam yapılsın” önerisinde bulunan İnce, “Yüzde 60 zam karşılığında ise devletin mülk sahiplerine vergi indirimi desteğinde bulunmasını istiyoruz. Yüzde 100’e yakın enflasyon yaşandığı ülkemizde esnaf olarak elimizi taşın altına koyacağız, ürünlere sezon öncesi zam yapmamış olacağız. Yeni sezon ürünlerine yüksek oranda zam yapılmadığında ayakkabı ve terlikler daha uygun fiyatlarla rahat şekilde alınabilir olacak” diye konuşma yaptı.  

Kira artışları karşısında üreticimiz ve perakendecimiz zor durumda

Düşük kurun yanı sıra, ikili uygulanan kurun alış ve satış işlemlerine sektöre zarar verdiğini kaydeden İnce, “Ürünlere dolar bazında zam yapılınca yurt dışı piyasalarında fiyat tutturamama durumuyla karşı karşıya kalıyoruz. Ayrıca yüzde 300’leri bulan kira artışları söz konusu. Dolayısıyla bu artış karşısında hem üreticimiz hem de perakendecimiz zor durumda” tespitini yaptı.

Türkiye, turistler için adeta bir alışveriş cenneti oldu

İnce, “Dövizin yükselmesi sonucunda Türkiye, turistler için adeta bir alışveriş cenneti oldu. Çünkü paralarının alım gücü ülkemizde daha yüksek. Örneğin; Bulgaristan vatandaşlarının Trakya bölgesine gelip, araçlarının bagajlarını hınca hınca doldurarak alışveriş yaptıklarını görüyoruz. Bu yıl ise deprem ve seçimin etkisiyle gelen turist sayılarında bir azalma olsa da yeni sezonda gelen yabancı sayısınsa bir artış olacağını umuyoruz. Eğer turizm sezonunda beklenilen turist gelirse geçen seneki cirolarımızı yakalayacağımızı düşünüyoruz” açıklamasında bulundu. 

Ayakkabı sektörü olarak geleceğe bakmak istediklerini ifade eden Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Pandemi ile birlikte altın çağını yaşayan ayakkabı sektörü, deprem ve sonrasında seçim sürecine girilmesi ve ikili kurun etkisi sonucunda fiyat istikrarsızlığı yaşandı, bunun sonucu olarak ise üretim düşüşü ile karşı karşıya kaldık. Bundan sonra bir an önce işimize odaklanmak istiyoruz.”

485 milyon dolar ayakkabı ve terlik ihracatının yüzde 27’si Gaziantep’e ait

Kahramanmaraş depremlerinin kent üzerinde etkisinin sürdüğüne dikkat çeken İnce, “OHAL sürecinin sona ermesiyle birlikte çeklerimiz piyasada itibarlı hale geldi lakin yine çek yazıldığında firmalar alım konusunda düşünüyor. Türkiye, 2023 yılının ilk dört ayında 485 milyon dolar tutarında ayakkabı ve terlik ihracatı yaptı. Bu rakamın yüzde 27’sini kentimize ait. Oda olarak paydaşlarımızla yaklaşık 50 civarında firmamız ile birlikte 17 Temmuz’da İngiltere’ye gidiyoruz. Çünkü bu ülkeye satışımız uzun bir aradan sonra tavan yaptı, bunu sürdürmek ve artırmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *