ANASAYFA arrow right Güncel

Kiraz ağaçları çiçek açma tehlikesi ile karşı karşıya

Kiraz ağaçları çiçek açma tehlikesi ile karşı karşıya
YAYINLAMA: 13 Şubat 2024 / 19.05
GÜNCELLEME: 13 Şubat 2024 / 19.50

Antep’in en önemli gelir kaynakları arasında yer alan kiraz ağaçları havaların sıcak gitmesi ile birlikte erken çiçek açma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Ağaçların zamanından önce çiçek açması ise kiraz rekoltesine büyük bir darbe vuracak.

Şehitkâmil İlçesi Sert Çekirdek Meyve Üreticileri Birlik Başkanı Enver Yıldız, “Bugüne kadarki yağışlar yüzümüzü güldürdü ama havalar yeniden güneşli olmaya başladı. Bu da bizi korkutuyor. Çünkü hava böyle devam ederse kiraz ağaçları erken çiçek açar. O zamanda rekolte kaybı yaşarız” dedi.

Kiraz ağaçlarımızın Nisan ayında çiçek açması lazım

Havaların güneşli olmasıyla birlikte kiraz ağaçlarının erken çiçek açtığını kaydeden Yıldız, “Kiraz ağaçlarımızın normal şartlarda Nisan ayında çiçek açması lazım. Ama şu anda ağaçlarımız büyük bir tehlike altında. Çünkü sıcaklığın 10 derecenin altına düşeceği görünmüyor. Böyle olursa ağaçlar çiçek açacak, havalar yeniden soğursa o zaman çiçekler dökülecek. O zamanda rekoltemizde bir düşüş meydana gelecek” tespitini yaptı.

Antep’te kiraz üretimi yapılan dekar azaldı

Antep’te kiraz üretimi yapılan dekarın azaldığını sözlerine ekleyen Başkan Yıldız, “Geçmiş yıllarda Şehitkamil ilçemizde 10 bin hektar alanda kiraz üretimi yapılırdı, ama bu rakam her yıl azalıyor, azalmaya da devam edecek gibi görünüyor. Küresel iklimden tarım gibi bizlerde üzerime düşeni aldık. Geçmiş yıllarda kış mevsimi kış gibi yaz mevsimi is yaz gibi geçiyordu. Ancak şimdi mevsimler birer ay geç başlayıp geç bitiyor ve mevsimler arası geçişi fark edemiyoruz” açıklamasında bulundu.

Girdi maliyetleri çok yüksek

Yıldız, girdi maliyetlerinin yükselmesinden dert yanarken, “Bir kiraz bahçesine en az 4 defa ilaç ve gübre atılıyor. Ağacı soğuktan korumak için “Bordo bulamaç” dediğimiz bir ilaç var. Bu ilacı hem ilkbahar hem de sonbaharda atmak gerekiyor. Bunların yanı sıra traktör ile tarlanın sürülmesi lazım. Mazotun litresi 43 liraya dayandı. Tüm girdi maliyetlerinin bu kadar yükseldiği bir dönemde üretici de para kazanamazsa mecbur yaptığı işi bırakmak zorunda kalıyor” şeklinde konuştu.

Girdilerin altında kalkamayan üreticiler üretimden çekilmeye devam edecek

Devletin kiraz üretimine destek vermediğini sözlerine ekleyen Yıldız, “Geçmiş yıllarda kiraz üretimine “İYİ Tarım” desteği vardı, daha sonra bunu da kaldırdılar. Şu anda hiç destek yok. Destek verilse çiftçinin girdi maliyetleri azalır, aşkla-şevkle daha çok çalışır. Gübreden tutunda mazota gübreye kadar her konuda destek verilmesi gerekiyor. Yoksa bu girdilerin altında kalkamayan üreticiler yavaş yavaş üretimden çekilmeye devam edecek” uyarısında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *